Ostali sportovi

Barselona odbranila evropski tron: Kjelce poklekao u penal završnici

Komentari

Autor: Euronews

19/06/2022

-

20:08 >> 20:56

Barselona odbranila evropski tron: Kjelce poklekao u penal završnici
Barselona odbranila evropski tron: Kjelce poklekao u penal završnici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rukometaši Barselone odbranili su titulu šampiona Evrope u Kelnu, gde su nakon boljeg izvođenja penala pobedili Viva Kjelce 37:35 (14:13). Katalonci su tako došli do 11. naslova prvaka Starog Kontinenta i postali prvi tim koji je uspeo da odbrani trofej Lige šampiona u ovom formatu, koji se igra od 2010. godine.

Barselona je vodila 28:27 u finišu regularnog toka, ali je zaboravljeni Karalek u poslednjim trenucima pogodio za izjednačenje i susret je otišao u produžetak.

Po uzoru na drugo poluvreme i u dodatnih 10 minuta se igralo gol za gol. I jedni i drugi su se smenjivali u vođstvu, a posle dva dobra sedmerca Morita, Kjelce je bio na pragu osvajanja titule. Međutim, na minut do kraja Mem je pogodio i po isteku produžetaka na semaforu je pisalo 32:32.

U penal završnici Barselona je bila sigurnija, a ključni sedmerac promašio je Aleks Dujšebajev i Katalonci su ponovo došli do titule šampiona Evrope!


Posle izjednačenog početka utakmice, Bareslona je na krilima Abelja u 14. minutu povela 8:5. Usledio je odgovor mađarske ekipe, koja je zahvaljujući golovima Vujovića i Aleksa Dujšebajeva ubrzo prišla na gol zaostatka (10:9). Međutim najbolji strelac Blaugrane, Abeljo, nastavio je da rešeta mrežu rivala i u 23. minutu Katalonci su vodili 12:10.

Od tog trenutka usledio je najkritičniji period u fazi napada za prvaka Evrope, koji nije mogao da pronađe put do gola Kjelcea punih šest minuta. To je iskoristila ekipa Talenta Dušebajeva i uz pomoć dobre realizacije u napadu izjednačila rezultat na 13:13. Poslednji napad pred odlazak na odmor imala je Barselona, koja je uspela da iskoristi pad koncentracije protivnika i šestim pogotkom Abelja stekla gol prednosti na poluvremenu - 14:13.

Igrači Kjelcea su u drugom delu utakmice podgili tempo i na krilima raspoloženih Danijela Dušebajeva i Kuleša uglavnom održavali vođstvo od jednog gola i često su bili u situaciji da naprave veću prednost, međutim u toj nameri im se isprečio golman Katalonaca.

Sa druge strane Barselona je igrala strpljivo, staloženo i posle pogotka Engesana na četiri minuta do kraja prvi put povela u drugom poluvremenu (27:26). U finišu regularnog toka Karalek je prvo izjednačio na 27:27, da bi Abeljo sa sedmerca doveo Barselonu pred prag osvajanja novog evropskog trona, ali je Karalek u posledjim trenucima pogodio za 28:28 i finale je otišlo u pomenuti produžetak.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu je bio Abeljo sa devet pogotaka. Odlično su ga ispratili Mem i Engesan sa po pet golova, koji su pronalazili put do mreže rivala u ključnim momentima utakmice. Na drugoj strani čak šest igrača Kjelcea postiglo je po četiri gola, a među njima su Vujović, Karalek, Kuleš, Morito, Aleks i Danijel Dušebajev.

Komentari (0)

Sport