Ostali sportovi

Vaterpolisti Srbije pobedom nad Australijom na korak do četvrtfinala SP

Komentari

Autor: Euronews

23/06/2022

-

18:58

Vaterpolisti Srbije pobedom nad Australijom na korak do četvrtfinala SP
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Australiju 6:5 (1:1, 2:2, 2:2, 1:0) u drugom kolu "D" grupe i sa maksimalnim učinkom došla je na korak do direktnog plasmana u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Mađarskoj i dodatna četiri dana odmora. U poslednjem kolu izabranici Dejana Savića imaće najlakši posao protiv Kazahstana u subotu od 18.00 časova.

Ako je odbrana šrkipala protiv Amerikanaca, onda je napad zatajio protiv Australije. Međutim, kvalitet je ipak bio na strani srpskih "delfina" koji su na kraju, tek u poslednjoj četvrtini uspeli da slome otpor upornog rivala. Imaće šta da kaže igračima Dejan Savić i posle ovog meča...

Nervozno su vaterpolisti Srbije započeli meč, nije funkcionisao napad, čak ni sa igračem više, ali su na drugoj strani odbrana i golman Branislav Mitrović funkcionisali mnogo bolje nego protiv Amerikanaca. Konačno je Srbija došla do gola u 4. minutu preko Jakšića. Sa krilne pozicije su i Australijanci došli do prvog pogotka preko Edvardsa na tri minuta pre kraja prve četvrtine.

Australija se dobro branila, Porter je na golu pokazao klasu, pa nismo iskoristili čak ni situaciju sa dva igrača više. Nije funkcionisao napad kako treba, pa Strahinja Rašović nije iskoristio čak ni kontru kada je bio sam pret Porterom. Na kraju prve deonice ostalo je 1:1.

Nejtan Pauel je iznenadio Mitrovića na startu druge deonice pa su Australijanci stigli do prednosti. Nije rival iskoristio dva igrača više, da bi Mandić iz "peterca" izjednačio na 2:2. Srpski i asutralijski vaterpolisti do sredine druge četvrtine nisu uspevali da reše situacije sa igračem više, što je bio odraz i dobrih odbrana, ali i lošijih izbora u napadu.

Posle drugog faula nad Lazićem, Dušan Mandić na tri minuta pre kraja nije iskorstio drugi peterac za Srbiju. Međutim, iskupio se "Dušan silni" iskoristivši na 2:28 minuta do kraja isključenje za vođstvo Srbije od 3:2. Probila je i Australija tu barijeru "igrača više", pa je Ford izjednačio na 3:3 u poslednjoj sekundi napada.

Branio je Porter odlično kao i Mitrović, imao je 7 od 10 odbrana. Na poluvremenu se otišlo sa egalom - 3:3.

Gol Lukića sa distance na startu treće deonice doneo je Srbiji vođstvo i nadu da će ipak proraditi dalekometna paljba. Međutim, Nejtan Pauer je ponovo iskoristio priliku i samo potvrdio da se rival neće predavati. Pogađali je Rašović i Drašović stative i prečke, napad je ostao najveća boljka za tim Dejana Savića.

"Nije problem što šitirate, nastavite. Problem je način na koji se ispaljuje lopta. Hajde momci", govorio je Savić igračima u tajm-autu.

Jakšić nije usvojio savet jer je ispalio još jedan šut preko gola. Zatim je zaradio isključenje, a Blejk Edvards je doneo prednost Australiji 5:4. Drašović je brzo uzvratio sa igračem više, Dobožanov je odbranio dva udarca rivala pa se u poslednju deonicu ušlo sa remijem 5:5.

Strahinja Rašović je ponovo promašio u situaciji "jedan na jedan" sa golmanom što je  bila kulminacija slabe igre u napadu vaterpolista Srbije. Dobra odbrana nije mogla bez napada da donese željenu pobedu. Međutim, Nikola Lukić je kao na startu treće deonice poslao projektil za novo vođstvo Srbije 6:5 na 3:18 pre kraja. Nije Australija imala snage da ugrozi Srbiju, pa je ostvarena važna pobeda.

Strelci za Srbiju bili su: Mandić i Lukić po dva, Jakišić i Drašović po jedan.

Komentari (0)

Sport