Ostali sportovi

Tužna vest: Preminula legendarna atletičarka Vera Nikolić

Komentari

Autor: Euronews

28/06/2021

-

09:49

Tužna vest: Preminula legendarna atletičarka Vera Nikolić
Tužna vest: Preminula legendarna atletičarka Vera Nikolić - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Legendarna srpska atletičarka, Vera Nikolić (72), preminula je danas u 72. godini od posledica pucanja aneurize, što je dovelo do srčanog zastoja, prenose mediji.

Prva osvajačica zlatne medalje na evropskim prvenstva u istoriji Jugoslavije, svojevremeno i svetska rekorderka na 800 metara je početkom godine doživela je početkom godine infarkt, posle kojeg se nalazila u indukovanoj komi.

"Zlata Vera" kako su je ljubitelji atletike u bivšoj Jugoslaviji nazivali, rođena je 1948. godine, a već sa 13 ju je na jednom krosu, gde je pobedila, zapazio atletski stručnjak Aleksandar Petrović i predložio joj da zajedno rade.

Već sa 16 godina je postala reprezentativka, vrlo brzo i prvakinja Balkana, a sa nepunih 18 godina je osvojila prvo mesto na Evropskom prvenstvu u Budimpešti u trci na 800 metara, što jebila prva zlatna medalja na evropskim prvenstvima za Jugoslaviju. Godinu dana kasnije je postavila svetski rekord na 800 m rezultatom 2:00,5.

Nakon toga je osvojila i bronzu na EP u Atini 1969. godine, te zlato na EP u Helsinkiju 1971. godine, a atletikom je prestala da se bavi 1974.

Vreme i mesto sahrane biće kasnije objavljeni.

Komentari (0)

Sport