Ostali sportovi

Srbiji male šanse za olimpijske kvalifikacije, četvrtfinale Svetskog prvenstva samo u teoriji

Komentari

Autor: Euronews

20/01/2023

-

18:43

Srbiji male šanse za olimpijske kvalifikacije, četvrtfinale Svetskog prvenstva samo u teoriji
Srbiji male šanse za olimpijske kvalifikacije, četvrtfinale Svetskog prvenstva samo u teoriji - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je porazom od Norveške (31:28) u prvom kolu Grupe 3 na Svetskom prvenstvu, šanse za plasman u četvrtfinale svela na teoriju i više ne odlučuje o svojoj sudbini na šampionatu.

Da bi se "orlovi" našli među osam najboljih selekcija sveta, računica je jasna: potrebno je da Nemačka do kraja druge faze izgubi obe utakmice, od Holandije i Norveške, a da Srbija pobedi Argentinu i Holandiju. Ni u tom slučaju izabranici Tonija Đerone neće biti sigurni, jer će se u krugu od tri reprezentacije, Nemačke, Holandije i Srbije, koje će imati po šest bodova, gledati gol-razlika u međusobnim utakmicama. Povoljna okolnost je ta što su "orlovi" od "pancera" izgubili golom zaostatka (33:34). Praktično, pored "složenih" rezultata, važan će biti i svaki postignuti gol.

Ne samo za četvrtfinale, već i zbog drugih računica…

Holandija ima četiri boda i još je u igri za četvrtfinale, a da tako ostane i posle drugog kola imperativ će joj  biti pobeda protiv Nemačke, jer će se u tom slučaju izjednačiti na tabeli. Na oba boda "lale" će morati da računaju i protiv Srbije, ukoliko naš tim savlada objektivno manje kvalitetnu Argentinu.

Plasman u četvrtfinale gotovo sigurno donosi "vizu" za olimpijske kvalifikacije, ali će najverovatnije u borbu za Pariz i reprezentacija koja zauzme deveto mesto, a možda čak i deseto.

Naime, male su šanse da će Francuska biti eliminisana pre nokaut faze, tako da će se među osam najuspešnijih naći i domaćin Olimpijskih igara, koji je samom tom činjenicom stekao pravo da se takmiči u Parizu. Zbog toga se i smatra da će za olimpijske kvalifikacije (sedam mesta) biti dovoljan ulazak u četvrtfinale. Međutim, direktan plasman na Olimpijske igre obezbediće i budući kontinentalni prvaci, što automatski otvara mogućnost za devetoplasiranu i desetoplasiranu selekciju na Svetskom prvenstvu.

S obzirom na to da će u završnici turnira igrati najkvalitetnije evropske selekcije, koje će se, gotovo sigurno, narednog januara naći i u borbi za trofej šampiona Starog kontinenta, prolaz devetoplasiranoj selekciji na olimpijske kvalifikacije biće prohodan. Isto važi i za Egipat, najbolju reprezentaciju Afrike i apsolutnog favorita za osvajanje kontinentalnog prvenstva i jednog od konkurenata da u Poljskoj i Švedskoj osvoji medalju. Ukoliko se sve navedeno i dogodi, šanse da se nađe u Parizu 2024. imaće i selekcija koja je na Svetskom prvenstvu zauzme deseto mesto.

Gde je u svemu tome Srbija?

Nažalost, na Svetskom prvenstvu, iz razloga poznatog samo IHF, ne igraju se utakmice za plasman od devetog do 12 mesta, već se gleda učinak u prve dve faze turnira. Srbija zaostaje i u borbi za najbolju trećeplasiranu reprezentaciju, jer je Hrvatska osvojila bod protiv Danske i ima relativno lak zadatak protiv Bahreina i Belgije, tako da će verovatno na kraju takmičenja u Grupi G imati sedam bodova, dok "orlovi" najviše mogu da stignu do šest. Praktično, da bismo bili bolje plasirani od "kockastih" neophodan je jedan poraz Hrvata. Ukoliko Bahrein napravi iznenađenje, azijska selekcija imaće šest bodova, ali sa vrlo slabom gol-razlikom.

Sve ovo će važiti samo ako "orlovi" osvoje šest bodova, odnosno zabeleže trijumfe u preostala dva meča grupne faze.

Srbija je trenutno u zaostatku i za reprezentacijama u Grupi 1. Odnosno za Slovenijom. Španija i Francuska su lideri sa po šest bodova, ali je moguće da se do kraja napravi krug od po tri tim sa po čak osam bodova. U tom slučaju je jasno da će neki od ova tri tima biti deveti. S druge strane, ako Slovenija izgubi od Španije i pobedi Crnu Goru, završiće grupnu fazu sa šest bodova, s tim da joj je gol-razlika "debelo" u plusu (+22) i u ovom trenutku bolja od one koju ima naš tim (+6).

U Grupi 2 su kandidati Portugal i Brazil, timovi koji su na startu druge faze podelili bodove. Za Srbiju je važno da i jedni i drugi do kraja prvenstva zabeleže po poraz, jer imaju po tri osvojena boda. Portugal igra protiv Zelenortskih Ostrva i Švedske, a Brazil se sastaje sa Mađarskom i Islandom. I Mađari, koji će na megdan još Brazilu i Zelenortskim Ostrvima, mogu do šest bodova, ali teško da će nam parirati u gol-razlici, jer su trenutno na -14, a Srbija je na +6.

Ono što je važno za srpski tim je da preostale dva meča sa Argentinom i Holandijom pokuša da dobije sa što većom razlikom i tako učini sve da ako već ne može među osam, osvoji deveto ili barem deseto mesto.

Komentari (0)

Sport