Ostali sportovi

Srpski odbojkaši bolji od Češke, za plasman u četvrtfinale šampionata Evrope

Komentari

Autor: Eurronews

10/09/2023

-

19:46

Srpski odbojkaši bolji od Češke, za plasman u četvrtfinale šampionata Evrope
Kolaković - Copyright CEV Photo Galleries

veličina teksta

Aa Aa

Najjača muška odbojkaška reprezentacija Srbije nastavlja putem naše ženske selekcije, koja nas je pre nekoliko dana obradovala novom srebrnom medaljom na Evropskim prvenstvima, pošto je večeras savladala Češku - 3:0 (25:21, 26:24, 25:21) i plasirala se u četvrtfinale kontinentalnog šampionata. Gde je čekaju Poljska ili Belgija. 

"Orlovi" su odmah poleteli na Top osam, pošto su od prvog minuta uvodnog seta vukli konce na svoju stranu. Iako je rival imao prvi servis početni bod je završio na našem kontu, pošto je ekipa sa druge strane mreže Perićev smeč blokom skrenula u aut umesto u polje.

Od tog trenutka, izabranici Igora Kolakovića su se za sve više pitali. Dopustili su samo jedno izjednačenje (5:5), a pre i posle toga prednost je varirala od sitnog plusa do najčešće razlike od četiri poena (11:7, 14:10, 16:12, 18:14, 23:19...). 

Jer su u svim osnovnim elementima igre bili iznad tima, koji je na ovom šampionatu šokirao aktuelnog olimpijskog prvaka Francusku. Taman onoliko koliko im je bilo potrebno da ostanu u borbi za medalje.

Drugi set imao je malo neizvesniji tok, puleni Novaka stabilizovali su defanzivu i podesili napad, pa su u uvodnim par puta imali sitan plus (0:1, 4:5, 8:9). Nije im, međutim, dozvoljeno da se rezultatski odlepe. Atanasijević i družina su autoritativno vratili kontrolu nad utakmicom, a kada su to učinili nisu je ispuštali do dupliranja vođstva u setovima. 

Nije ih poremetio egal u finišu (21:21, 22:22, 23:23, 24:24), pošto su samopouzdanjem i pametnim izborima kombinatorike i udaraca lomili otpor Čeha. Sve dok dvojni blok Ivovića i Podraščanina nije stavio tačku na taj deo susreta u Bariju. 

Rival je bolje otvorio i zadnji set, čak je pri rezultatu 1:3 imao priliku da poenterskim trokorakom ode na solidnu distancu, međutim nastavili su da "pucaju" iz slabijeg "oružja" od srpskog. Kujundžić, Perić, Todorović... sjajno su se branili i jako atakovali, a ozbiljan pristup povremeno je oplemenjivan atraktivnim akcijama i poenama. 

Kadrava i družina kao da su se predali na 17:22, valjda i oni svesni da su naleteli na srpski zid. Luburiću je samo pripala čast da zadnjim poenom "zakuca" rivala. 

U redovima pobednika najefikasniji bio je Aleksandar Atanasijević sa 14, Pavle Perić je zabeležio 12 poena. Na drugoj strani Jan Galabov i Marek Sotola zabeležili su po devet poena.

Evropsko prvenstvo, osmina finala

Srbija - Češka 3:0 

Poljska - Belgija 21.00 (TV Arena sport 5)

11. septembar

Slovenija - Ukrajina 16.30 

Francuska - Rumunija 20.00

12. septembar

Italija - Holandija 20.00

Komentari (0)

Sport