Tenis

Novak Đoković i Karlos Alkaraz, peti čin kratkog i velikog rivalstva: Srbin i Španac "biraju" jednog finalistu u Torinu

Komentari

Autor: Euronews

18/11/2023

-

11:34

Novak Đoković i Karlos Alkaraz, peti čin kratkog i velikog rivalstva: Srbin i Španac "biraju" jednog finalistu u Torinu
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković jedini u istoriji tenisa ima 24 Grend slem titule i ko zna koliko će još da podeblja taj rekord do kraja karijere, jer u 36. godini izgleda, trči, udara, uklizava... bolje i jače od mnogih klinaca u ATP turu, dok 16 leta mlađi Karlos Alkaraz ima dve šampionske crte u GS koloni, pa opet ceo teniski svet ne može da iščeka početak njihovog večerašnjeg polufinala Završnog mastersa u torinu (21.00).

Zato što je u svakom od njihova četiri prethodna duela sve prštalo od spektakularnih poena, dugih gemova, preokreta, taj-brejkova... i zbog toga što su izjednačeni u pobedama. Srbin je "tukao" Španca u polufinalu Rolan Garosa ove sezone (3:1) i u finalu Mastersa u Sinsinatiju 2023 (2:1), dok mu je ovaj uzvraćao istom merom u prošlogodišnjem polufinalu turnira serije 1.000 u Madridu (2:1) i finalu poslednjeg Vimbldona (3:2).

Poslednji meč bacio naročito je bacio u trans zalljubljenike u "beli sport", bez obzira za koga navijaju, jer su iskoristili sve svoje velemajstorsko znanje i ispustili dušu u borbi za svaku sitnu i veliku prednost, boreći se kao da ne postoji juče i sutra. I zato od tada traje odbrojavanje do njihovog petog susreta oči u oči.

Novak ga dočekuje posle duže takmičarske pauze, u duhu njegove odluke da do kraja profesionalnog bavljenja sportom fokus stavlja na najjače turnire i daje sebi oduška između njih, dok su Karlosa u međuvremenu mučile sitne povrede i par neslavnih učešća na turnirma. Jednaki su u tome što su obojica doživela po poraz u grupama Završnog mastersa, Đoković od Janika Sinera, a Alkaraz od Aleksandra Zvereva.

"Jedan od najtežih izazova je igrati s Novakom ovde, na turniru koji je osvojio šest puta. Novak je Novak, najbolji na svetu trenutno, izgubio je samo šest mečeva cele godine. Daću sve od sebe i uživaću, uzbuđen sam pred taj duel", izjavio je Alkaraz posle plasmana u polufinale, dok se Đoković nije oglašavao nakon što je saznao ime rivala, ali od ranije se zna koliko ceni mladog Španca. 

"Impresivno je kako dobija velike mečeve, uvek je hrabar u najvažnijim trenucima. Treba mu skinuti kapu, igra zrelo i toliko dobro se nosi s pritiskom za nekoga ko ima 20 godina. Više me ne iznenađuje, možda me je iznenađivalo krajem prošle ili početkom ove godine", jasno je vlasniku svih bitnih teniskih rekorda. 

Večeras može biti samo jedan! Onaj koji bude izabrao bolju taktiku, bude više fokusiran, ko se uspešnije bude nosio sa protivnikovim vrlinama, intezivnije plivao na talasu mana onog sa druge strane mreže... Ostalima ostaje samo da se zavale u stolice i uživaju u teniskom prazniku.  

Ko bude imao viška vremena pogledaće i polufinalni okršaj Italijana Janika Sinera i Rusa Danila Medvedeva (14.30). 

Komentari (0)

Sport