Tenis

Đoković započeo 407. nedelju na čelu ATP liste: Na tom mestu dočekuje početak Australijan Opena

Komentari

Autor: Euronews

08/01/2024

-

10:10

Đoković započeo 407. nedelju na čelu ATP liste: Na tom mestu dočekuje početak Australijan Opena
Đoković započeo 407. nedelju na čelu ATP liste: Na tom mestu dočekuje početak Australijan Opena - Copyright Tanjug/AP Photo/Trevor Collens

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji svetski teniser, Novak Đoković započeo je ovog ponedeljka 407. nedelju na čelnoj poziciji ATP liste i tako nastavio da pomera granice u "belom sportu".

Svetski broj jedan je još u februara prošle godine izjednačio dotadašnji apsolutni rekord u svetu tenisa koji je sa 377. nedelja na vrhu WTA liste držala legendarna Štefi Graf i od tada samo ispisuje nove stranice teniske istorije.

Nole je u odnosu na prošli ponedeljak izgubio 190 bodova i trenutno ih, uoči početka Australijan Opena na kojem brani titulu osvojenu pre 12 meseci, ima 11.055, a njegov najbliži patilac je i dalje Karlos Alkaraz iz Španije koji ima 8.855 bodova.

Treći na listi najboljih svetskih tenisera je ruski teniser Danil Medvedev, četvrti je Italijan Janik Siner, a peti Andrej Rubljov, takođe iz Rusije.

Nemački teniser Aleksander Zverev je pretekao Grka Stefanosa Cicipasa i sada on zauzima šestu poziciju, a zatim slede Danac Holger Rune, Poljak Hubert Hurkač i Aleks de Minor iz Australije.

Drugi najboljeplasirani srpski teniser na danas objavljenoj ATP listi je Laslo Đere na 33. poziciji, Dušan Lajović je 52. igrač sveta, Miomir Kecmanović 55. teniser na planeti, dok je Hamad Međedović i dalje na 113. poziciji.

Svi pomenuti srpki igrači iz TOP 100 se nalaze u glavnom žrebu Australijan Opena koji počinje 14. januara u Melburnu, dok Hamad Međedović ove nedelje učestvuje u kvalifikacijama za prvi Grend slem u sezoni.

Inače, organizatori Australijan Opena su odlučili da povećaju nagradni fond na ovogodišnjem turniru, pa će tako osvajač titule inkasirati 3.150.000 dolara, dok je Novak Đoković prošle godine kao šampion zaradio "samo" 2.975.000 dolara.

Komentari (0)

Sport