Tenis

Novak Đoković ostao bez trona u Melburnu: Maestralni Siner zaustavio rekordera Australijan Opena

Komentari

Autor: Euronews

26/01/2024

-

07:54

Novak Đoković ostao bez trona u Melburnu: Maestralni Siner zaustavio rekordera Australijan Opena
Novak Đoković ostao bez trona u Melburnu: Maestralni Siner zaustavio rekordera Australijan Opena - Copyright Tanjug/(AP Photo/Alessandra Tarantino)

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković nikada nije izgubio polufinale u svojoj impozantnoj istoriji ućešća na Australijan openu, ali se pojavio Janik Siner i prekinuo tu dominaciju najboljeg tenisera sveta svih vremena, na surov način, "ostavivši" braniocu titule i osvajaču rekordna 24 Grend slema samo jedan set i ne dozvolivši mu nijedan brejk  - 1:3 (1:6, 2:6, 7:6, 3:6 ). 

Malo ko se seća da je Hjeon Čung do danas bio poslednji teniser koji je uspeo Srbina da pobedi na Otvorenom prvenstvu Australije. Posle korejske senzacije zime 2018, sve do 26. januara 2024. Đoković je bio nepobediv u Melburnu, gde je ove zime jurio 11. šampionsku krunu na omiljenom mu turniru serije 2.000 i 25 GS titulu, ali je ovog puta udario u zid, jer je četvrti reket sveta po svemu zaslužio treće slavlje u njihovom sedmom klinču. 

Janik Siner je odlično otvorio prvo polufinale u Melburnu. Novak je u prva tri gema uspeo da osvoji samo četiri poena, po jedan na servis Italijana i dva na svoj. Praktično, prvi poen meča bio je i za jedino vođstvo Srbina, sve ostalo išlo je na stranu Italijana, koji je veoma koncentrisan ušao u duel, pogodivši i vrativši gotovo sve. Tim uvodom Siner je samo potvrdio da je u velikoj formi i da Đokoviću predstoji pakleno težak meč, po ništa manje prijatnijem vremenu.

Desetostruki prvak Australijan Opena nikako nije uspevao da uhvati pravi ritam, već pred kraj četvrtog gema imao je osam neiznuđenih grešaka, a posle vođstva 30:0, suočio se i sa drugom brejk loptom. Konačno je proradio prvi servis, a zatim i savršen volej, kojima je Đoković stigao do prednosti i na kraju do prvog gema u polufinalu. Malo je Đoković namučio četvrtog nosioca na servisu u petom gemu, ipak, nedovoljno da vrati brejk, jer je Siner kod 40:30 odservirao as i tako poveo 4:1.

Samo na momente i to retke Đoković je pokazivao ne najbolji, ali tenis s kojim bi svakako mogao da se nosi sa Janikom. Tako je naredni servis započeo duplom greškom, pa još jednom neiznuđenom, kada je loptica otišla daleko iza osnovne linije. Vrlo brzo Siner je imao dve brejk lopte, ovaj put nije pogrešio, već je poveo sa ubedljivih 5:1. Bilo je jasno da je set pri kraju. Brzo se ispostavilo da Novakovi navijači nisu imali čemu da se nadaju na početku polufinala.

Na otvaranju drugog seta konačno je Nole odigrao onako kako ume i kako se od njega očekuje, pa je svoj gem servis osvojio bez izgubljenog poena. Ali, ovaj dobar deo njegove igre bio je kratkog daha. Siner je izjednačio, zatim ekspresno oduzeo servis, a onda i potvrdio brejk superiornom igrom. Podatak koji je morao ozbiljno da zabrine Đokovića i njegov tim bio je taj da je Italijan od početka polufinala osvojio duplo više poena.

Cela situacija na terenu je za Đokovića delovala loše, meč definitivno nije išao onako kako je najveći teniser svih vremena zamislio. Prvo je proradio servis, dovoljno za nešto lakši gem, ali je srpskom igraču bio neophodan brejk kako bi drugi set vratio u egal. Ipak, forhend i bekhend nisu "radili", nastavio je prvi nosilac da greši. Đoković je imao 23 neiznuđene greške, a Siner tek sedam! Uz rezultat 1:6 i 2:4 dovoljno da se opiše kompletna slika na terenu.

Greške su nastavile da se nižu, meč je polako izmicao… Siner je napravio i drugi brejk, otišao na 5:2 i tu je bio početak kraja Đokovićevog otpora Italijanu u tom delu susreta. Jeste Italijan malo duže branio gem na svoj početni udarac, ali ga je sačuvao i zakoračio ka senzacionalno ubedljivoj pobedi. Činilo se u tim trenucima.

Tek u trećem nastavku su se stvari zatalasale pod svodovima "Rod Lejver arene". Mladi "lav" sa Apenina nastavio je da servira kao da mu od toga život zavisi, ali je njegov bezmalo deceniju i po stariji kolega i uzor konačno krenuo da ubacuje lopticu u polje kako dolikuje šampionu tog formata u trenucima kada je izvodio početni udarac.

Vodio je Đoković, ali ga je Siner stalno sustizao, a kako je u 11. gemu propustio prvu pravu priliku za preokret u toj fazi meča sve je vodilo ka taj-brejku. Tamo gde Đoković pliva kao riba u vodi. Međutim, danas se mučio i u "doigravanju". Mada je imao finu prednost u dva navrata (2:0, 4:2), morao je na kraju da spašava živu glavu.

Siner je poveo da 6:5 i imao na tacni najvredniji grendslemovski "skalp" u karijeri, ali to je samo probudilo "zver" u Đokoviću, jer na samo njemu znan način primorao rivala na tri vezane greške, spasao meč loptu i okrenuo vodu na svoju "vodenicu". Dajući do znanja svima da se i on pita za ishod. 

Pomislili smo to je TO, Đoković je konačno u svojoj glavi rešio rebus i krenuo da se kao Feniks diže iz sopstvenog pepela, kao što je to uradio puno puta, međutim danas jednostavno nije znao kako sa 22-godišnjakom sa Apenina. Bio je toliko ispod svog nivoa, a Siner rastrčan, fokusiran, prezican, hladan kao "špricer"... 

Uspeo je Novak nekako da izbegne brejk u drugom gemu, ali ne i u četvrtom, iako je vodio sa 40:0. Prosto, Janiku je sve išlo od ruke, a našem asu premalo toga... Toliko je Italijan bio siguran u sebe da je lagano pobegao na 4:1, a onda bez "prodatog" poena otišao na 5:2. 

Velikan svetskog sporta uzvratio je perfektnim gemom i približio mu se za jedan korak, ali to je nažalost bilo sve od njega u borbi za finale AO 2024. Siner je tek u zadnjem gemu napravio prvu duplu servis grešku u meču, ali se sabrao i već prvu meč loptu pretvorio u svoj debitantski plasman u neko Grend slem finale. 

Do nedelje ima vremena da proslavi vanredan uspeh, oporavi se i spremi taktiku za Aleksandra Zvereva ili Danila Medvedeva, jer će se za trofej i šampionski ček boriti s boljim iz današnjeg duela Nemca i Rusa. 

 

Komentari (0)

Sport