Tenis

Za Gaskea je Federer najbolji ikada: Estetika i gracioznost važniji od trofeja i pobeda

Komentari

Autor: Euronews

24/08/2021

-

14:22

Za Gaskea je Federer najbolji ikada: Estetika i gracioznost važniji od trofeja i pobeda
Đoković i Federer - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godinama unazad glavni kriterijumi za određivanje najboljeg tenisra svih vremena bilu su u osvojenim grend slem titulama i vremenu provedenim na vrhu ATP liste. Po ovim parametrima mnogi su se vodili dok je njima suvereno vladao Rodžer Federere.


A onda je Novak Đoković počeo da preuzima rekorde od slavnog Švajcarca, prvo po broju nedalja provedenih na čelu ATP liste, a zatim i po broju osvojenih GS titula, pojedini su počeli ove parametre da smatraju nebitnima.

Dodše, pobeda na četiri najznačajnija turnira Novak ima isto kao i Federer, odnosno Rafael Nadal, ali postoji realna mogućnost da se već od 12. septembra, poslednjeg dana US Opena, osamostali na vrhu i postane prvi teniser ikada koji je uspeo da osvoji 21 grend slem titulu.

 

 


 

 

Rišar Gaske smatra da je sve to beskorisno u borbi za titulu najboljeg svih vremena u "belom sportu", a kao glavne elemente donosi gracioznost i estetiku.

"Na tenis gledam drugačije, oduvek sam govorio da se za mene broj grand slam titula ne računa. Na primer, ako gledamo tenisera koji ima 21 titulu, a neki drugi 22 ili 23, i tada mislim da bi trebalo gledati estetiku i sve što igrač pokazuje na terenu", smatra Francuz.

Gaske je uveren da niko ne može da se poredi sa Federerom.

"Često slušam o toj trci oko GOAT-a vezano za broj GS titula, ali mislim da je to beskorisno. Rodžer Federer je GOAT, najveći teniser svih vremena, pogledajte samo njegovu estetiku igre i gracioznost na terenu", dodao je Gaske.

Novak Đoković i Federer odigrali su tačno 50 međusobnih mečeva. Srpski teniser je pobedio u 27, a pozitivan skor ima i u 58 duela sa Rafaelom Nadolom, pobedivši Španca 30 puta.


Federer je od 2003. do 2007. godine osvojio čak 12 grend slem titula, Đoković u tom periodu nije imao nijednu, a Nadal je tri puta pobedio na Rolan Garosu. Kada su Novak i Rafa stasali, Rodžer je za 14 godina "samo" osam puta uspeo da osvoji trofeje na četiri grend slema.

Gaske i Đoković odigrali su 14 mečeva i Srbin je pobedio u 13. Nešto bolji procenat ima protiv Rodžera, koga je pobedio u dva od 21 susreta.

Komentari (0)

Sport