Tenis

Đoković je u finalu, igra za istoriju: Zverev pobeđen u maratonskoj borbi

Komentari

Autor: Euronews

11/09/2021

-

04:51

Đoković je u finalu, igra za istoriju: Zverev pobeđen u maratonskoj borbi
Đoković je u finalu, igra za istoriju: Zverev pobeđen u maratonskoj borbi - Copyright Tanjug/AP Photo/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković je u finalu US Opena.


Najbolji teniser sveta stigao je do svog 31. grend slem finala pobedivši Aleksandra Zvereva 3:2 (4:6, 6:2, 6:4, 4:6, 6:2). Bio je to još jedan epski meč Đokovića, a završio ga je posle tri sata i 38 minuta.

Fantastični duel dvojice najboljih igrača ove sezone obilovao je preokretima, sjajnim potezima, neverovatnim razmenama, servisima… Ali, Đoković je i ovaj put bio ispred protivnika, dokazavši po ko zna koji put da mu nema ravnog, kao i da je spreman da sruši sve prepreke do rekordnog 21. trofeja na grend slem turnirima.

Poslednja ka tom cilju je Danil Medvedev, drugi reket sveta.

 

Tanjug/AP Photo/John Minchillo

 

 


Drugi polufinalni meč počeo je vrlo izjednačenom igrom. Đoković i Zverev bili su sigurni na servisu sve do rezultata 4:4. Usledio je loš gem za najboljeg igrača sveta, što je Nemac iskoristio i poveo 5:4. Prvi brejk na meču bio je i poslednji u uvodnom setu. Zverev je poveo u borbi za finale.

Novak je imao i više neiznuđenih grešaka, što je verovatno bilo i presudno da zlatni iz Tokija stigne do prednosti.

Nije mnogo trebalo Đokoviću da se oporavi posle lošijeg izdanja u finišu prvog seta. Ubrzo je napravio prvi brejk i tako po prvi put u polufinalu "savladao" strašan servis deset godina mlađeg tenisera. Sve se u drugom setu odvijalo po planu Đokovića, koji je posle drugog brejka izjednačio na 1:1 – 6:2.

 

 

 



A, onda je počeo treći set. Prava teniska lepotica…

Ništa na početku ovog dela igre nije nagoveštavalo da će Đoković posle nešto više od dva sata voditi 2:1. Ređale su se neiznuđene greške, nije radio forhend, a ni bekhend prvom igraču sveta. "Štucao" je i servis, pogotovo drugi, što je Zverevu omogućilo tri brejk lopte. Đoković je sve na volšeban način uspeo da spase i da malo - pomalo ruši samopouzdanje Nemcu, koji ga je na počeku desetog međusobnog duela imao na pretek.

Konačno, Novak je stigao do 5:4, a Zverev na servis za opstanak u setu. Sjajnim riternima i pravim šahovskim tenisom, ne na snagu, već na taktiku, Đoković je izborio tri brejk prilike, odnosno set lopte. Prva posle duge razmena nije iskorišćena, kao ni druga. Bio je to poen sa 53 razmenjena udarca i pripao je Zverevu. Obojica su jedva uspevala da dođu do daha kada je lopta iz Novakovog polja završila van igrališta. Delovalo je da se nemački teniser psihološki podigao, ali je novi udarac Đokovića usledio brzo – 6:4.

Meč je, ipak, otišao u peti set.

 

 

 



Zverev je na početku četvrtog seta, pri rezultatu 1:1, iskoristio loš momenat Đokovića prilikom servisa i napravio brejk. Novak nije uspeo da uzvrati, jer je četvrti nosilac odlično kontrolisao svoje gemove.

Nije bilo strepnje u petom setu.

Ekspresno i maestralno je odigrao Novak Đoković. Poveo je 5:0, napravivši dva brejka i tek onda je dozvolio Zverevu da osvoji gem. Izgledalo je da se stvari komplikuje kada je Srbin izgubio servis, ali je onda uspeo nešto što verovatno u ovom trenutku niko na planeti osim Đokovića ne može. Trećim brejkom u setu završio je maratonsko polufinale posle tri i po sata igre.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport