Tenis

Đoković trenira u Melburnu i sprema se za odbranu titule, a australijski ministar se još ne oglašava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

11/01/2022

-

20:30

Đoković trenira u Melburnu i sprema se za odbranu titule, a australijski ministar se još ne oglašava
Tanjug/AP/Scott Barbour/Tennis Australia - Copyright Tanjug/AP/Scott Barbour/Tennis Australia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi reket sveta Novak Đoković konačno radi ono u čemu je najbolji, i zbog čega je došao u Australiju - igra tenis. Srpski teniser je postavljen za prvog nosioca u muškoj konkurenciji na turniru Australijen open, a nakon jučerašnjeg je odradio još jedan trening u Melburnu. 

Podsetimo, saga u vezi sa Đokovićevim ostankom u Australiji trajala je pet dana. On je, prvobitno, najavio da će učestvovati na Australjen openu, jer je dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa, ali nakon dugih osam sati po sletanju na aerodrom u Melburnu, ipak je obavešten da ne može da uđe u zemlju. Nakon toga je 72 sata proveo u karantinu u Hotelu Park gde su, inače, smešteni ilegalni imigranti. 

Nakon suđenja koje je trajalo gotovo osam sati, Sud u Melburnu usvojio je u ponedeljak ujutro po našem vremenu žalbu Novaka Đokovića na odluku da mu se ukine viza za ulazak u Australiju. Međutim, uprkos Novakovoj pobedi koja mu otvara put ka učešću na Australijan openu, Ministarstvo za imigracije na čijem je čelu Aleks Houk ima poslednju reč.

Nejasno je, međuitm, i dalje kako će Houk reagovati. Kako je rekao njegov portparol, Houk "trenutno razmatra ovo pitanje".

Reakcije učesnika

Teniseri koji učestvuju na Australijen openu nisu previše komentarisali odluku da se Đokoviću dozvoli učetsvovanje na ovom turniru, ali je ipak bilo onih koji su se oglasili.

Tako je, na primer, Škot Endi Mari juče pozdravio odluku suda. 

"Pozitivno je što Novak više nije u pritvoru. Nadam se da sad može da se fokusira na tenis", rekao je Mari. Dodao je, međutim, da postoji još nekoliko pitanja na koja bi Đoković "trebalo da odgovori".

"Novak bi trebalo da prokomentariše vreme u izolaciji i siguran sam hoće. Nadam se da možemo da okrenemo stranicu. Pobedio je na Sudu, sjajan je bio i izgleda da će biti na Australijan openu. Sviđa mi se što će se najbolji nadmetati, iako ima par pitanja. Dok ne dođu odgovori teško je dati konačan sud o bilo kojoj situaciji", zaključio je Mari.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

Ni Španac Rafael Nadal, koji se više od deceniju bori sa Đokovićem za mesto broj jedan u svetu tenisa, nije mogao da izbegne da odgovori na pitanje u vezi sa Đokovićem.

"Čini mi se da je ovo savršeno. Na kraju, potpuno je ispravno. Pravda je ono što u ovom slučaju mora da govori sama za sebe i ja sam uvek na strani pravde. Bez obzira da li se u nekim stvarima slažem sa Novakom ili ne, sud je nesumljivo potvrdio da on ima prava da učestvuje na Australijan openu i zaista je najpravednije ako se to tako reši", istakao je Nadal, a preneo španski list "Marka".

Za australijskog tenisera Nika Kirjosa učešće na Australjien openu je i dalje "na staklenim nogama", s obzirom na to da je nedavno bio pozitivan na koronavirus. Kada je u pitanju situacija sa Novakom Đokovićem, međutim, Kirjosove izjave su možda i najveće iznenađenje, znajući da je upravo on već dugo jedan od najvećih kritičara srpskog tenisera.

Tanjug/AP/Hamish Blair

 

"Sramota me je kao australijskog sportistu kako se odnosimo prema Ðokoviću posle svega što je taj čovek napravio za Australiju i za sport. Mislim da način na koji se odnosimo prema njemu nije ispravan, ali mediji to vole, oni vole da dele ljude", rekao je Kirjos na svom Instagram nalogu danas, mada je i prethodnih dana govorio o tome kako Đoković ne zaslužuje tretman kakav je imao.

Kako je teklo suđenje?

Đokovićevi advokati su u završnim argumentima govorili o njegovom iskustvu na aerodromu u Melburnu. To je važno zbog toga što većina njihovih pravnih arugmenata proističu iz načina na koji je tretiran, kao i iz onoga što su mu rekli službenici, piše BBC. Dodaje se da se to odnosi na zvaničnike koji su doneli odluku kasno uveče da se Đokoviću ukine viza.

Advokati su izneli nekoliko argumenata zbog kojih smatraju da je situacija bila nepoštena. Naveli su da je došao sa puta koji je trajao 25 sati, da je bio umoran, i da mu nije bilo jasno šta nije u redu sa vizom. Takođe, naveli su da nije mogao da razgovara sa advokatima niti sa drugim zvaničnicima koji su mogli da mu pomognu tokom njegovog boravka na aerodromu.

Tanjug/AP/Kelly Defina

Novak Đoković na današnjem treningu u Melburnu

Posebno je bio upečatljiv komentar sudije Entonija Kelija tokom saslušanja, iz kojeg se moglo naslutiti kakva će biti njegova odluka. Kada se govorilo o putničkoj deklaraciji Novaka Đokovića pre nego što je stigao u Australiju i koju je popunio njegov agent, sudija je rekao da je njegovu pažnju privukao "status" koji je priložen uz dokument Teniskog saveza Australije i pitanje zašto to nije prihvaćeno od strane delegata koji je donosio odluku o vizi. 

"Profesor i eminenti lekar je omogućio kandidatu medicinsko izuzeće. Dalje, medicinsko izuzeće i osnov za njega je odvojeno dato od nezavisnog panela koji je ustanovila vlada države Viktorije, i taj dokument je bio u rukama delegata. Pitanje koje me interesuje je: Šta je još taj čovek mogao da uradi?", upitao je sudija Keli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport