Tenis

Australijan open počeo bez Đokovića: Da li je Novakovo svedočenje pred sudom moglo nešto da promeni?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/01/2022

-

17:27

Australijan open počeo bez Đokovića: Da li je Novakovo svedočenje pred sudom moglo nešto da promeni?
Novak Đoković - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji teniser sveta Novak Đoković posle višednevne pravne borbe izgubio je spor pred Federalnim sudom Australije. Njemu je najpre uskraćena viza, zbog čega nije mogao da učestvuje na Australijan openu. 

Avion kompanije FlyDubai u kojem se nalazio najbolji svetski teniser Novak Đoković sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu u 12:16. Veliki broj medijskih ekipa, ali i navijača okupio se ispred aerodroma "Nikola Tesla" u iščekivanju njegovog dolaska. Međutim, Novak je aerodrom napustio potpuno neprimetno, neće davati izjave za medije, a u Beogradu će provesti narednih nekoliko dana, potvrdila je za Tanjug njegova majka.

Nakon Novakovog definitivnog odlaska iz Australije, danas je, kao što je i planirano počeo prvi grend slem u sezoni, koji je Đoković osvajao rekordnih devet puta. Ipak, senku na jedan od četiri najveća teniska turnira bacila je upravo situacija koja je zadesila najboljeg tenisera sveta, kojem je sada i prva pozicija na ATP listi ugrožena.

Nedić: Teško proceniti postoji li osnov za tužbu

Pred Federalnim sudom, Đoković nije izneo svoja objašnjenja, a kako navodi advokat Blažo Nedić, to ne bi ni uticalo na krajnju odluku.

"Postupak koji se vodio pred Federalnim sudom ticao se vrlo uske teme, a to je da li je ministar Hok prilikom sprovođenja svog diskrecionog ovlašćenja postupao po zakonima i propisima.
Sud, kako je predsedavajući sudija izjavio, nije se bavio osnovanošću navoda ministra Hoka.
Mislim da bilo kakvo svedočenje Novaka Đokovića ne bi promenilo odluku", naveo je Nedić za Euronews Srbija.

Euronews

On je rekao da je na kraju odluku o Đokoviću doneo jedan čovek, jer je krajnje suđenje održano nakon odluke ministra za migracije.

"Na kraju je ispalo da je odluka jednog čoveka, jer ovo je bilo diskreciono pravao lično ministra migracija", kazao je Nedić.

Takođe, osim toga što je morao da napusti Australiju, Đoković će morati da plati.. Iz tog razloga, govori se o mogućnosti da Đoković tuži Australiju zbog ove odluke.

"Teško je proceniti postoji li sada osnov za tužbu. Treba videti  da li bi eventualna takva tužba donela više štete nego koristi, naročito ako Novak Đoković planira ponovo da se takmiči na Australian openu. Mislim da se Đoković ponašao veoma dostojno, saopštenja koja je davao su umerena, data u pravo vreme", naveo je advokat Blažo Nedić.

Kako je rekao, najbolji teniser sveta je i odluku da mora da napusti Australiju prihvatio dostojanstveno i poručio da se nada da će se fokus vratiti na teniski turnir.

"Zavisi da li će Novak želeti da se vrati u Australiju"

Sa druge strane, gledajući iz vizure održavanja drugih sportskih događaja, sagovornik emisije Euronews jutro, Zoran Pavić, urednik sportske rubrike dnevnog lista Danas, istakao je da je ovo što se desilo u Australiji opasan presedan.

"Za sada još ne možemo da donesemo neke pouzdane zaključke. Situacija se menja, u ovom trenutku se odigrava veliki broj takmičenja, skraćeni su karantini. U američkom fudbalu je dovoljno da igrač kaže da ima ili nema koronu pa se na osnovu toga određuje da li će da igra. Čak ni testiranje nema neki presudan značaj. Situacija sa virusom se menja a videćemo kako će to biti na proleće ili leto. Prognoze su da korona prelazi na endemsku bolest. I u sportu je skraćeno trajanje karantina. Ali je sada prerano da pričano o US openu i Rolan Garosu", istakao je Pavić. 

Kada je u pitanju odluka o deportaciji i zabrani ulaska u naredne tri godine, novinar Pavić je istakao da je evidentno da će zabrana da bude skinuta sledeće godine, ali da zavisi da li će Novak zbog svega što mu se dešavalo poželeti da opet ode u Australiju da igra.

"Đoković će sada, najverovatnije da uzme određeno vreme da se mentalno odmori od svega. Strani mediji su često govorili da je on najzdraviji sportista na svetu, od hrane, oporavka i pripreme i da je uspeo da od sebe stvori čoveka. On će sam odrediti kada će krenuti na sledeće takmičenje. Nisam pobornik svetskih zavera, ali da je Novak trn u oku mnogima u teniskom svetu, on to jeste, jer je prvi na svetu, jedan momak sa Balkana, koji je sam sebe stvorio bez ičije pomoći", zaključio je Pavić.

Euronews

Zoran Pavić tvrdi da je u Australiji doneta politička odluka, a da će Đoković bar još nekoliko godina biti u stanju da osvoji gren slem kao i da je  vođena "prljava kampanja" zbog predstojećih izbora. Na pitanje zašto je bilo vrlo malo oglašavanja vrhunskih sportista on navodi da je razlog tome da oni izbegavaju da se izjašnjavaju o bilo kojoj temi jer žive od sporta.

Tanjug/AP/Hamish Blair

 

Podsetimo, Đoković je došao u Australiju 4. januara u nadi da će moći da odbrani titulu na Australijan openu. Dve nezavisne komisije dale su mu medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv koronavirusa kao jedan od uslova za mogućnost takmičenja. Međutim, po sletanju u Melburn, zadržale su ga granične vlasti te zemlje, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu. Prebačen je u imigracioni pritvor u hotelu u Melburnu, gde je bio do odluke suda.

Novak Đoković je posle odluke Federalnog suda uputio kratko saopštenje u kom se osvrnuo na presudu.

"Sada ću odvojiti malo vremena da se odmorim i oporavim, pre nego što dam dalje komentare osim ovoga. Izuzetno sam razočaran presudom suda da odbije moju molbu za sudsko preispitivanje odluke ministra da mi ukine vizu, što znači da ne mogu ostati u Australiji i učestvovati na Australijan openu", naveo je najbolji teniser sveta.

"Neprijatno mi je što je fokus proteklih nedelja bio na meni i nadam se da sada svi možemo da se fokusiramo na igru i turnir koji volim. Poželeo bih igračima, zvaničnicima turnira, osoblju, volonterima i navijačima sve najbolje na turniru. Na kraju, želeo bih da se zahvalim svojoj porodici, prijateljima, timu, navijačima i mojim sugrađanima Srbima na stalnoj podršci. Svi ste mi bili veliki izvor snage", istakao je Đoković.

Komentari (0)

Sport