Tenis

Đoković se ponovo oglasio, stigle i prve reakcije iz sveta tenisa na njegov intervju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2022

-

13:43

Đoković se ponovo oglasio, stigle i prve reakcije iz sveta tenisa na njegov intervju
Novak Đoković - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Srpski teniser Novak Đoković zahvalio se na svom Tviter nalogu navijačima koji su mu pružali podršku poslednjih nekoliko nedelja, i rekao kako "ceni njihovo strpljenje". Zahvalio se i na prilici da objasni sve što je bilo neophodno u intervjuu koji je dao za BBC.

Podsetimo, Đoković je rekao kako bi radije propustio buduće teniske trofeje nego da bude primoran da dobije vakcinu protiv koronavirusa. Dodao je i da ne želi da ga povezuju sa antivakserima, ali i naglasio da podržava pravo pojedinca na izbor.

Upitan da li bi žrtvovao učešće na takmičenjima kao što su Vimbldon ili Otvoreno prvenstvo u Francuskoj, odnosno Rolan Garos, zbog svog stava o vakcini on je rekao da oko toga nema dilemu.

"Da, to je cena koju sam spreman da platim", rekao je Đoković.

Dvadesetostruki osvajač Grend slem turnira deportovan je iz Australije prošlog meseca nakon što mu je tamošnja vlada ukinula vizu.  Đoković, koji je i dalje teniser broj jedan na svetu, rekao je tada da je dobio medicinsko izuzeće da uđe u zemlju kako bi igrao na Australijan Openu pošto se nedavno oporavio od koronavirusa.

Međutim, ministar za imigraciju Aleks Houk mu je otkazao vizu na osnovu toga što bi njegovo prisustvo moglo da "podstakne nemire" i utiče na antivaksersko raspoloženje protiv vakcina.  "Nikada nisam bio protiv vakcine, ali sam uvek podržavao slobodu izbora u vezi sa tim šta stavljate u svoje telo", kazao je Đoković.

Reakcije bivših tenisera

U prvim reakcijama na Đokovićev intervju, bivši britanski teniser Tim Henman rekao je da "razume Đokovićevu zabrinutost".

"Apsolutno je njegova stvar da li će da se vakciniše ili ne. Kao ljubitelj tenisa i bivši igrač, to verovatno nije bilo ono što sam želeo da čujem od njega, ali što sam očekivao. Kao što je i sam rekao, biće mu ograničeno gde može da putuje i da igra ukoliko se ne vakciniše", rekao je Henman za BBC.

On je dodao da je smanjenje mogućnosti za učešće na Gren slemovima svakako "ugrožavajuće" za Đokovićvu karijeru, ali da govori o njegovoj "hrabrosti i uverenjima".

Sa druge strane, bivša teniserka Pam Šriver rekla je za BBC za je "užasno za tenis" to što Đoković odbija da primi vakcinu protiv koronavirusa. Ona se pita da li će Đoković stvarno biti "otvorenog uma" da pirimi vakcinu.

"Nadam se da će prava osoba od poverenja, koja je stručnjak za nauku i medicinu, i verovatno će morati da bude iz Srbije, uspeti da mu pokaže i prođe sa njim kroz sve korake kako bi dokazala da treba verovati nauci i medicini", rekla je Šriver.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport