Tenis

Đoković igra danas protiv Norija u polufinalu Vimbldona: Kirjos čeka pobednika

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2022

-

08:57 >> 09:16

Đoković igra danas protiv Norija u polufinalu Vimbldona: Kirjos čeka pobednika
Đoković igra danas protiv Norija u polufinalu Vimbldona: Kirjos čeka pobednika - Copyright Tanjug/AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković sastaje se danas sa Kameronom Norijem u polufinalu Vimbldona. Meć se odigrati na Centralnom terenu i očekuje se da neće početi pre 15:30 časova.

Pobednik ovog duela će se za titulu boriti protiv Nika Kirjosa, koji je prošao u finale posle odluke Rafaela Nadala da se povuče sa turnira zbog povrede adbomena. 

Španac će tako posle titula na Australijan Openu i Rolan Garosu ostati bez šanse da se takmiči za trofej u Londonu, što će pokušati da iskoristi srpski teniser i smanji razliku u grend slem trci, gde Nadal vodi 22:20. 

Prva prepreka ka tom cilju će mu biti Kameron Nori (26), koji je postao prvi Britanac posle dvostrukog osvajača Endija Marija, koji je uspeo ovako daleko da dogura na Vimlbdonu, što mu je i najbolji rezultat na grend slemovima od kada se profesionalno bavi tenisom.  

Dalje od trećeg kola na ostalim “mejdžorima“ nije uspevao da stigne, a najveći uspeh u karijeri napravio je osvajanjem Mastersa u Indijan Velsu 2021. godine. Pored ove, ima još tri ATP titule, trenutno je 12. igrač sveta dok mu je najbolji plasman 10. mesto zabeleženo 4. aprila ove godine.  

Đoković i Nori su do sada odigrali samo jedan međusobni duel – 2021. godine na Završnom mastersu u Torinu, kada je srpski teniser rutinski slavio 6:2, 6:1. 

Poput okršaja u Italiji, Beograđanin će i u ovom susretu imati ulogu favorita budući da je trostruki uzastopni, a ukupno šestostruki osvajač Vimbldona, gde je neporažen na poslednjih 26 mečeva. 

Na terenima Old Ingland Kluba Novak ima učinak 79-10, a poslednji put je izgubio 2017. kada je u četvrtfinalu morao da preda meč Tomašu Berdihu  zbog povrede lakta pri rezultatu 7:6, 2:0 za Čeha. 

Ovo će Novaku biti 11. polufinale u Londonu i ukoliko pobedi domaćeg tenisera, postaće igrač sa najviše grend slem finala u istoriji. Trenutno deli prvo mesto sa Rodžerom Federerom, jer obojica imaju po 31 finale i 20 titula. Rafael Nadal je na trećem mestu sa 30, ali i na prvom sa 22 trofeja. Đokoviću je ovo 43. polufinale na grend slemovima, Federer ima tri više. 

Komentari (0)

Sport