Tenis

Prvo finale i prva titula, Ribakina osvojila Vimbldon

Komentari

Autor: Euronews

09/07/2022

-

17:23

Prvo finale i prva titula, Ribakina osvojila Vimbldon
Prvo finale i prva titula, Ribakina osvojila Vimbldon - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Kazahstanska teniserka Elena Ribakina postala je šampionka Vimbldona. Ona je u finalu nadigrala Ons Žaber posle tri seta (3:6, 6:2, 6:2).

Nije dobro započela meč rođena Moskovljanka, pretrpela je brejk već u trećem gemu, a tu prednost sjajna Tunišanka nije ispustila. Bila je sigurna u svojim servisima i došla je do početne prednosti.

Posle toga, Ribakina je zagrala mnogo bolje, odmah je oduzela servis protivnici i jasno joj stavila do znanja da se neće predati.

Usledio je potpun preokret, momentum je prešao na stranu 23. teniserke sveta i ona je uspela da napravi još jedan brejk i povede sa 4:1. Nije imala problem da privede set kraju i uvede duel u odlučujući deo igre.

U njemu je Ribakina nastavila da igra konstantno i ponovo je brzo oduzela servis rivalki.

Međutim, Žaber se nije predavala i imala je svoje šanse da se vrati, ali je popustila u sedmom gemu i ponovo pretrpela brejk.

Ribakina je sigurnim servisima ubro rešila pitanje pobednika i tako postala prva Kazahstanka koja je osvojila ovaj prestižan turnir.

Ona je rođena u Moskvi 1999. godine, a 2018. godine odlučila je da, umesto Rusije, igra za Kazahstan kada joj je iz te zemlje obećana finansijska podrška.

Moskovljanki će pripasti ček na 2,36 miliona evra, ali za istorijski uspeh neće biti nagrađena sa 2,000 bodova jer ATP ne računa poene sa Vimbldona zbog zabrane ruskim i beloruskim teniserima da igraju.

U finalu u muškoj konkurenciji sutra (15.00) se sastaju najbolji srpski teniser Novak Ðoković, koji brani trofej, i Australijanac Nik Kirjos.

Komentari (0)

Sport