Tenis

Novak Đoković preokretom do prvog trofeja u 2023. godini

Komentari

Autor: Euronews

08/01/2023

-

08:20

Novak Đoković preokretom do prvog trofeja u 2023. godini
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Kelly Barnes

veličina teksta

Aa Aa

Srpski teniser Novak Đoković osvojio je turnir ATP serije u australijskom Adelejdu. U finalu je pobedio Sebastijana Kordu iz SAD.

Đoković je pobedio posle preokreta, u duelu sa 33. teniserom sveta, u kom je spasao i meč loptu, rezultatom 2:1 u setovima (6:7, 7:6, 6:4). Trijumfovao je posle tri sata i 10 minuta.
Najbolji srpski teniser je tako osvojio svoj 92. ATP trofej u karijeri.

Novaku Đokoviću turnir u Adelejdu služio je kao priprema za Otvoreno prvenstvo Australije, koje počinje 16. januara.

Đoković u Melburnu želi da osvoji svoj 22. trofej na grend slem turnirima u karijeri. Ima veliki motiv s obzirom na sve što mu se dogodilo prošle godine u Australiji, kada je deportovan i onemogućeno mu je da se bori za trofeje.

Đoković i Korda bili su prilično sigurni na svoje servise na početku finalnog duela. Srpski teniser je u prvom gemu izgubio samo jedan, a u drugom nijedan poen kada je servirao.  U četvrtom gemu, na servis američkog predstavnika, viđeno je prvo uzbuđenje. Tada je Đoković dva puta uspeo da stigne do izjednačenja, ali mu rival nije dozvolio priliku za brejk.

Ponovo je Đoković u narednom gemu bio bez izgubljenog poena na svoj servis, da bi potom napravio novi pritisak Kordi, koji je morao da se pomuči da izjednači. Ipak, Korda je u narednom gemu na servis Đokovića lako stigao do dve prilike za brejk i iskoristio prvu, a potom bio i u idealnoj šansi da osvoji set. Tada je Đoković pokazao karakter. Korda je vodio 40:0 i imao tri set lopte, ali je srpski teniser uspeo da preokrene rezultat u svoju korist i sa pet vezanih poena vrati brejk i ostane u igri.

Osokoljen fantastičnim preokretom u prethodnom gemu, naredni je bez problema dobio naredni. Korda je bio indisponiran u tim trenucima, što Đoković nije uspeo da kazni. Imao je set loptu, ali je protivnik ipak uspeo da osvoji gem i dođe do taj-brejka.

Početak taj-brejka nije doneo ništa dobro za Đokovića, koji je prvo izgubio poen na svoj, a potom i dva na servis protivnika. Tada je usledio period kada su teniseri bili sigurni na svojim servisima, a Korda je došao do set lopte i servirao.

Đoković je vratio mini-brejk i stavio protivnika u problem. Oba puta je osvojio poen na svoj servis i tada on došao do set lopte. Nije uspeo da je iskoristi, pri rezultatu 8:8 izgubio je novi mini-brejk, a Korda je potom osvojio poen za vođstvo u setovima.

Drugi set na početku je doneo sigurne servise, a u trećem gemu Đoković je imao dve brejk prilike. Nije ih iskoristio. Nakon toga usledio je period novih gemova gde su teniseri bili sigurni i lako ih osvajali. Pri vođstvu 6:5, Đoković je servirao za ostanak u meču, a onda je i protivniku "poklonio" brejk i meč loptu. Ipak, nije se predavao, preokrenuo je taj deo u svoju koristi i drugi set poput prvog uvek u taj-brejk.

Na startu taj-brejka drugog seta odmah je uzeo mini-brejk, ali ga je isto tako brzo i vratio. Potom je osvojio pet vezanih poena i došao do isto toliko set lopti. Iskoristio je treću za izjednačenje u setovima.

Novak je bio bolji u odlučujućem setu. Pri vođstvu 2:1 imao je dve brejk prilike koje nije uspeo da iskoristi, a nove je imao pri prednosti od 5:4. Iskoristio je prvu, koja je ujedno bila i meč lopta, i tako pobedio i na najbolji mogući način počeo 2023. godinu.

Turnir u Adelejdu u ženskoj konkurenciji osvojila je Arina Sabalenka iz Belorusije. Ona je u finalu u dva seta pobedila Lindu Noskovu iz Češke.

Komentari (0)

Sport