Tenis

Đoković jači od Dimitrova i povrede: Novak nastavlja borbu za 10. titulu na Australijan Openu

Komentari

Autor: Euronews

21/01/2023

-

08:35

Đoković jači od Dimitrova i povrede: Novak nastavlja borbu za 10. titulu na Australijan Openu
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

veličina teksta

Aa Aa

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uspeo je da obezbedi prolaz u osminu finala Australijan Opena budući da je u tri seta bio volji od bugarskog tenisera Grigora Dimitrova - 7:6, 6:3, 6:5.

Ceo meč je trajao tri sata i šest minuta, a najveći deo tog vremena potrošen je na prvi set koji je trajao više od sat vremena. Odnosno, preciznije rečeno punih 77 minuta.

Oba tenisera su u tom periodu igre imali set lopte, ali Đoković jednu od svojih uspeo da iskoristi i bukvalno se srušio na zemlju.

Uplašili su se njegovi navijači da je povreda noge toliko teška da će morati da odustane, što se na srećnije dogodilo. Đoković je samo zatražio medicinski tajm-aut kako bi mu fizioterapeut masažom relaksirao bolni mišić.

Taj osvojeni set u taj-brejku je podigao samopouzdanje srpskom teniseru, pa je od tog trenutka mnogo lakše igrao, a čini se i da je imao više energije. Kao da je uspeo da potisne bol od povređene noge, mada je još nekoliko puta tokom meča tražio medicinski tajm-aut zbog masaže.

Novak je svaku priliku koristio da predahne, često je sedao na podlogu ili skakutao na zdravoj nozi samo da bi što više smanji opterećenje na bolnom mestu, a pred njim je sada dva dana odmora i pokušaj da se još više regeneriše.

Njegov naredni rival biće Australijanac Aleks de Minaur koji je u tri seta bio bolji od Bendžamina Bonzija iz Francuske.

III SET

I ovaj meč su obeležili rani brejk Novaka Đokovića i njegovo uzimanje medicinskog tajm-auta zbog masaže povređene noge. Ipak, najbolji srpski teniser je uspeo da izgura ovaj meč do kraja, mada nije baš bilo lako.

Imao je Đoković vođstvo od 4:1, Dimitrov je stigao na 4:3, kansije i do 5:4, ali je peti igrač sveta uspeo da odbije nalet rivala i 15. put se plasirao u osminu finala Grend slema u Melburnu.

II SET

Novak uvećao prednost na 2:0.

Pobeda u taj-brejku prvog seta podigla je samopouzdanje Novaku Đokoviću. Pauzu između dva seta je iskoristio za masažu kroz medicinski tajm-aut i na terenu se ponašao vrlo autoritativno.

Opet je već u prvom gemu uspeo da napravi brejk, što mu je donelo mogućnost da igra mirnije i staloženije, pa je na kraju sa mnogo manje neizvesnosti nego u prvom setu dođe do trijumfa i povede sa 2:0 (6:3), tako da je sada na korak do plasmana u osminu finala Australijan Opena.

I SET

Vodi Novak Đoković protiv Grigora Dimitrova.

Već u prvom gemu je peti igrač sveta napravio brejk i tu prednost uspevao da održi do devetog gema u kojem je imao tri set lopte, koje nije uspeo da iskoristi.

U tim trenucima je evidentno bilo i da se nešto slabije kreće, nekoliko puta je izbegavao da se osloni na povređenu levu nogu, a onda je Dimitrov stigao i do vođstva 6:5, pa je Đoković morao da servira za ostanak setu, što je i uspeo da uradi, a kasnije je trijumfovao u taj-brejku - 7.6 (9:7).

Ono što nije dobro je podatak da se prvi set igrao više od 70 minuta i da se Đoković mnogo troši, pa je pitanje kako će na to regovati njegova povređena noga.

Najbolji srpski teniser Novak Đoković i Grigor Dimitrov ukrstiće rekete u prvom meču večernjeg programa na Australijan Openu, a meč 3. kola prvog Grend slema u sezoni počinje u 09.00 časova po srpskom vremenu.

Trenutno peti igrač sveta i devetostruki osvajača ovog takmičenja, trebalo bi da bude favorit u duelu protiv 28. tenisera na ATP listi, ali ishod meča će u mnogome zavisiti od stanja Đokovićeve povrede.

Problem sa butnim mišićem koji ga muči još od Adelejda u mnogome mu ograničava kretanje, stvara mu veliku bol, a to se pogotovo videlo u meču 2. kola protiv Enca Kuakoa, što je i sam Đoković priznao.

"Stanje mišića nije najbolje i ne mogu da kažem da nisam zabrinut. Ali, trudiću se da se oporavim i videćemo kako će to izgledati u narednom meču. Idemo dan po dan", rekao je tada Novak.

Ohrabruje vest da je Đoković poslednji trening pred ovaj duel odradio bez problema, na nozi je imao steznik, ali manjih dimenzija i čini se da je spreman za ovaj duel.

Ono što se sada zna je da će pobednik duela između Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova u borbi za četvrtfinale igrati protiv domaćeg tenisera Aleksa de Minaura koji je u tri seta bio bolji od Bendžamina Bonzija iz Francuske.

Inače, Novak i Grigor su se do sada sastajali 10 puta, a srpski teniser je ostvario devet pobeda, uz jedan trijumf Dimitrova.

Komentari (0)

Sport