Tenis

Kako je Korda zavoleo tenis: Nije pored oca, već je gledao Đokovića

Komentari

Autor: Euronews

22/01/2023

-

14:43

Kako je Korda zavoleo tenis: Nije pored oca, već je gledao Đokovića
Kako je Korda zavoleo tenis: Nije pored oca, već je gledao Đokovića - Copyright Tanjug/AP Photo/Mark Baker, File

veličina teksta

Aa Aa

Sebastijan Korda briljira na Australijan Openu, a posle "skalpa" koji je uzeo prošlogodišnjem vicešampionu Danilu Medvedevu, usledio je još jedan odličan meč mladog Amerikanca i eliminacija Huberta Hurkača za plasman u četvrtfinale prvog grend slema u sezoni.


Za razliku od duela sa Rusom, Korda je protiv Poljaka stigao na dosta teži način, posle pet setova za ukupno tri i po sata igre. Ali, mladi teniser češkog porekla, čiji je otac Petar nekada bio drugi na ATP listi, sjajnu formu na početku sezone najavio je još u Adelajdu, gde je u finalu prilično namučio Novaka Đokovića

.



Imao je Korda priliku da igra protiv najboljeg srpskog tenisera i jednog od najboljih u "belom sportu" ikada. Zanimljivo da je upravo zbog Novaka, Amerikanac počeo da igra tenis, dok se pre toga bavio hokejom.

"Trenirao sam hokej dok nisam napunio deset godina. Bio sam član kvalitetnog tima i mnogi iz moje generacije su zaigrali u NHL ligi. Bili smo broj jedan u SAD, a onda sam otišao na tenis", pričao je Korda posle pobede nad Poljakom.

Međutim, nije odmah promenio sport. Pre nego što je uzeo reket u ruke, sa ocem Petrom otišao je na US Open da gleda meč između Novaka Đokovića i Radeka Stepaneka.

"Sa ocem i Radekom Stepanekom otišao sam 2009. da gledam meč na US Openu. Radek je na stadionu 'Artur Eš' igrao protiv Đokovića. Duel je počeo u 10.30 uveče, tribine su bile pune, a atmosfera neverovatna. Sutradan sam rekao ocu da želim da igram tenis. Zaljubio sam se u ovaj sport, u atmosferu, mentalnu borbu među igračima… Ostalo je istorija", rekao je teniser koji briljira na Australijan Openu.

O svojoj igri kaže:

"Naučio sam dosta, mislim da sam stvarno dobar. Pomogao mi je poraz od Nadala, neiskorišćena meč lopta protiv Novaka Đokovića. Mislim da mi je sve to pomoglo, a posebno u prošlom kolu protiv Medvedeva, da taj-brejk završim kao pobednik. Važno je u tenisu da ostanete strpljivi i da učiti, upijate znanje", rekao je Korda, čiji će naredni rival u Melburnu biti Karen Kačanov iz Rusije.

Komentari (0)

Sport