Tenis

Đoković je najbolji ikada: Novak započeo 378. nedelju na vrhu i oborio rekord Štefi Graf

Komentari

Autor: Euronews

27/02/2023

-

09:08

Đoković je najbolji ikada: Novak započeo 378. nedelju na vrhu i oborio rekord Štefi Graf
Novak Đoković - Copyright Tanjug AP/Mark Baker

veličina teksta

Aa Aa

Kada je 4. jula 2011. godine Novak Đoković prvi put u karijeri zaseo na prvo mesto ATP liste, teško je bilo i pomisliti da je za cilj imao da sruši rekord Štefi Graf, slavne Nemice koja je sa 377 nedelja provedenih na čelu WTA liste do prošlog ponedeljka bila apsolutni rekorder u obe konkurencije.

ovak je prve sedmice svoje vladavine imao pune 24 godine i za rivale Rodžerea Federera i Rafaela Nadala, najveće protivnike tokom karijere i igrače koji su već dobro znali kako je sa vrha posmatrati konkurenciju. Bio je to period kada je Đoković konačno pronašao rešenje na terenu za njih dvojicu i sve češće ih dobijao.

Zaostatak za Švajcarcem i Špancem u međusobnim duelima, turnirima i osvojenim grend slem trofejima polako je počeo da se topi, baš kao i broj nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste.

Prolazile su nedelje, meseci, godine, a Novak je retko napuštao prvo mesto. Za proteklih nešto manje od 12 godina, na prvoj poziciji sve ukupno je proveo više od sedam godina. Dovoljno za rekordnih 378. nedelja.

I ne samo to, Đoković je uspeo da sedam sezona završi kao najbolji, što je takođe jedinstven rezultat, jer je legendarni Pit Sampras šest puta bio na prvom mestu po završetku godine i to uzastopno od 1993. do 1999. godine, što je jedan od retkih njegovih rekorda koji je preživeo eru "velike trojke".

Novak Đoković je danas ispisao istoriju i postavio granicu koja će, verovatno, još dugo biti aktuelna.

U Top 2 najboljih na ATP listi Đoković je na trećem mestu sa 524 sedmice, prvi je Nadal 596, a drugi Federer sa 528 nedelja. Što se tiče Top 3, Top 4 i Top 5 redosled u sve tri kolone je isti Rodžer, Rafa, pa Novak.

Tog jula 2011. Rodžer Federer je imao 285 sedmica na prvom mestu, a tek smenjeni Rafael Nadal 102. Švajcarac je bio preko pet godina ispred Srbina, a Španac nešto manje od dve.

Ali…

Već u prvom "mandatu" kao lider Novak je vezao 53 nedelje. Sa čela ga je smenio Federer 9. jula 2012, ali je već u novembru iste godine Đoković ponovo bio najbolji.

U oktobru 2013. tron ponovo preuzima Rafa, a Đoković ga "skida" sa vrha 7. jula 2014. i svetskim tenisom vlada 122 nedelje. Sjajna forma i odlični rezultati Endija Mareja doveli su Britanca do prve pozicije 7. novembra 2016. i na njoj je ostao 41 nedelju.

Nakon Marija sledi dvogodišnji period u kojima su se stalno smenjivali Federer i Nadal, da bi 5. novembra 2018. Nole opet preuzeo lidersko mesto i držao ga tačno godinu dana (52 nedelje).

Rafa se vraća na Top 1, tu provodi 13 nedelja, pa opet prvi postaje Novak. Bio je najbolji sedam nedelja kada je ATP 23. marta 2020. odlučila za zamrzne listu zbog koronavirusa. Kada je 23. avgusta, posle tačno šest meseci, ponovo postala aktuelna trka, Đoković uspeva da se održi na vrhu još 79 nedelja. Zatim je vezao 12 sedmica od marta do juna 2022, a onda u januaru ove godine, sa punih 35 godina ponovo zavladao ATP listom.

Na novoj ATP listi iza Đokovića se nalazi Španac Karlos Alkaraz, a zatim slede Stefanos Cicipas, Kasper Rud, Tejlor Fric, Andrej Rubljov. Danil Medvedev, Rafael Nadal, Feliks Ože-Alijasim, Holger Rune i Hubert Hurkač.

Od ostalih srpskih tenisera Miomir Kecmanović je na 31. poziciji, Laslo Đere je 55. igrač sveta, Filip Krajinović zauzima 70. mesto, a Dušan Lajović se nalazi na 75. poziciji liste najboljih igrača na planeti.

Komentari (0)

Sport