Tenis

Istorijska pobeda Beretinija: Prvi Italijan u finalu Vimbldona ikada

Komentari

Autor: Euronews

09/07/2021

-

17:15

Istorijska pobeda Beretinija: Prvi Italijan u finalu Vimbldona ikada
AP Photo/Kirsty Wigglesworth - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski teniser, Mateo Beretini, plasirao se u finale Vimbldona, pobedivlši Huberta Hurkača sa 3:1(6:3, 6:0, 6:7, 6:4), nakon dva sata i 37 minuta.

U prvom setu je Beretini rutinski uspeo da dođe do prednosti, iako se Poljak držao sve do svog četvrtog sevis gema, koji je izgubio. Potom je Italijan bio siguran na svoj servis, a u narednom gemu uspeo ponovo da osvoji brejk i prvi set posle 35 minuta igre.

Druga deonica bila je prava demonstracija sile dvadesetpetogodišnjeg Italijana. Naime, Beretini je stekao prednost od 2:0, neizgubivši niti jedan gem u drugom setu, koji je trajao svega 23 minuta.

Treći set je bio najujednačeniji od sva tri, ali je za razliku od prva dva, Hurkač izašao kao pobednik. Oba tenisera su bili sigurni u svojim servis gemovima, pa se otišlo u taj brejk. Poljak je munjevito zaigrao nakon 6:6 i poveo sa 4:0 u taj brejku. Beretini je pokušao da se vrati, ali mu Hurkač to nije dozvolio i osvojio je taj brejk sa 7:3.

 

 

U četvrtom setu Beretini je bio više nego samouveren, pa je odmah na startu stekao prednost nad Hurkačom osvojivši gem na protivnikov servis. Poljak je pokušavao da se vrati u meč, ali je Italijan bio siguran i nije dozvolio nova iznenađenja, već je osvojio set sa 6:4 i tako se plasirao u finale.

Samo dva italijanska tenisera su u istoriji uspela da osvoji Grend slem turnir, Nikola Pjetranđeli 1959. i 1960 Rolan Garos i Adriano Panata 1976. Rolan Garos, međutim, nijedan Italijan nikada nije nastupao u finalu Vimbldona, što Beretinijevu pobedu čini još većom, ali i istorijskom.

Beretini će se u finalu sastati sa pobednikom meča Đoković-Šapovalov, koji je trenutno u toku.

 

 

Komentari (0)

Sport