Tenis

Novak Đoković preko Davidovič-Fokine do osmine finala Rolan Garosa

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2023

-

18:55 >> 18:58

Novak Đoković preko Davidovič-Fokine do osmine finala Rolan Garosa
Novak Đoković preko Davidovič-Fokine do osmine finala Rolan Garosa - Copyright Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković nalazi se tamo gde mu je i mesto - u osmini finala Otvorenog prvenstva Francuske, ali morao je da prolije reku "krvi, znoja i suza", odnosno pokida tonu živaca, da bi bacio na kolena Španca Alehandra Davidoviča Fokinu - 3:0 (7:6, 7:6, 6:2) i ostao u trci za treći Rolan Garos trofej u grandioznoj karijeri, odnosno rekordnu 23. Grend slem titulu. 

Teniser sa Pirineja bolje je ušao u meč, a posebno dobro se snalazio u dužim razmenama udaraca, uz to terajući Srbina kratkim lopticama da više trči po crvenoj podlozi, pa nikoga na Centralnom terenu "Filip Šatrije" kompleksa nije iznenadio njegov brejk za 3:2. Novak mu je momentalno uzvratio na isti način, a onda su obojica uzela po još jedan gem na rivalov servis. Fokina je odličnu igru i pogrešne izbore rivala, naročito njegove učestale duple greške, pretvorio u 6:5, da bi se srčani i uporni Đoković iskupio taj-brejkom završnicom. 

Morao je i u doigravanju da juri prednost 34. reketa sveta (0:1, 1:3), odnosno kreće ispočetka (3:3), a onda je pokazao od kakvog je materijala satkan i zašto se malo njegovih kolega može pohvaliti da ga je "dotuklo" u bonus vremenu. Serijom vezanih poena skresao je krila 23-godišnjaku bez ijedne titule u profesionalnoj konkurenciji.

 

 

Na kratko, jer se Alehandro kao Feniks uzdigao iz sopstvenog "pepela". Već u drugom gemu je brejknuo trećeplasiranog na svetskoj rang listi, pa ostao na nogama kada je Novak po istom receptu smanjio zaostatak. To nije bio kraj neizmeničnih brejkova, s tim da je Fokina prvi stigao do set lopte. Uz masovne pokliče podrške sa tribina, "izabrani" ljubimac Parižana probao je da slomi najvećeg teniskog sina svih vremena, ali udario je u zid njegovog čeličnog uma i neverovatne moći regeneracije u hodu. 

Što ga je publika više nervirala otvorenom netrpeljivošću to je više "kidao" za poene, proslavljajući ih uz urlike, besne poglede i poneku psovku, da bi mirnim i raznovrsnim udarcima ponovo izborio taj-brejk. Usledila je prava drama, pošto je Fokina od 1:4 stigao do 5:5, međutim to je bio poslednji Špančev trzaj u tom delu meča, jer je Đoković uradio ono što se očekivalo od velemajstora.

Nije ga iz koloseka izbacilo ni zviždanje kada ja tražio i dobio medicinsku pomoć, zbog povređene noge. Iako razočaran tolikim brojem "neprijatelja" oko terena, vezao je relativno brzo tri gema u trećoj deonici susreta, sa sve brejkom bez ijednog izgubljenog poena, iskoračivši prema teškom trijumfu. Fokina je probao da okrene kolo sreće, međutim mogao je samo da malo uspori eliminaciju i debljanje Đokovićevog vođstva u međusobnim okršajima (3:1). Tako što ga je Novak brejkom ispratio iz Bulonjske šume. 

Komentari (1)

Реља

02.06.2023 23:27

Био је ово прилично неизвестан меч са много брејкова на обе стране. Била је изједначена борба скоро до задњег поена. Ветар је доста утицао на квалитет игре. Због тога је вероватно било доста неизнуђених грешака. Мислим да је било јако мало асева - 1 Ђоковића и 3 од Давидовича Фокине. Ђоковић није био у његовој препознатљивој форми - изузев у задњем, трећем сету када се због неспортског навијања публике против њега Новак "пробудио" и показао зашто против њега није добро навијати! Дуго неиграње на јачим турнирима све од мастерса у САД оставило је последице по Новакову уиграност, рутину, форму и требаће још мечева ако их прође, да донекле надокнади наведени недостатак. У ⅛ финала нема лоших играча и Новака очекује тежак меч против Перуанца Х. П. Вариљса који је малопре након 5 сетова победио Пољака Х. Хуркача. Ако Новака послужи здравље надати се, мотивација му не фали, уз бољу физичку спрему и овогодишњој, укупно трећој му титули на РГ, уједно рекордној 23., иначе у богатој му тениској каријери. Све најбоље за великог Новака - да освоји овогодишњи РГ!

Sport