Tenis

Đoković nakon pobede nad Fokinom: Bio sam najbolji kada je najpotrebnije

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2023

-

20:26

Đoković nakon pobede nad Fokinom: Bio sam najbolji kada je najpotrebnije
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đokovič prošao je u osminu finala Rolan Garosa, ali i poraženi Alehandro Davidovič Fokina ima čime da se ponosi posle eliminacije u trećem kolu teniskog Otvorenog prvenstva Francuske. Španac je ozbiljno namučio Srbina, koji je morao da upotrebi svu svoju moć da bi posle skoro četiri sata žestoke borbe nastavio da konkuriše za titulu sa Grend slema u Parizu.

Priznao je to i sam pobednik, pa u obraćanju medijima u Parizu nije stavio pod tepih probleme i oscilacije u svojoj igri niti je štedeo reči hvale na račun mnogo mlašeg perspektivnog rivala. 

"Ekstremno je bilo teško. Iz više razloga. Tri sata za dva seta. Ne sećam kada sam tako igrao, možda protiv Nadala. Bilo bi pet sati da sam izgubio neki od prva dva seta. Servis nije bio dobar, ni meni ni njemu. Morao sam da radim za svaki poen. Bitna pobeda u tri seta. Možda bi pravednije bilo da je bilo bar četiri seta. Tri duple greške u jednom gemu. Ovo je Grend slem tenis, igra se u tri dobijena seta", objasnio je osvajač čak 93 ATP pobednička trofeja, od čega čak 22 na turnirima serije 2.000. 

Dva seta su bila potrebna Đokoviću da uhvati svoj ritam i 14. put zaredom prebrodi treću prepreku na Rolan Garosu, da bi u odlučujućem držao stvari pod svojom kontrolom, ne dajući protivniku ni vremena ni prostora da ga zaustavi. 

"Većinu meča sam se mučio. Preživljavao više nego što sam uživao i igrao. Posebno u prvom setu. Loše sam se osećao, malaksao sam bio. Izgurao sam, preživep prvi set. Servirao je za set, izvukao sam se iz ponora. Drugi set mnogo oscilacija. U jednom trenutku sam zbog vetra najviše izgubio ritam na servis. Kada uđe crv u glavu, izgubiš samopouzdanje i onda igrač njegovog kalibra, on oseti. Znao sam pred meč da će biti velika borba, da će biti iscrpljujuće. Ali ovoliko, nisam mislio da će biti. U smislu trajanja meča, iako sam bio svestan njegovo kvaliteta. Zaslužio je bar jedan set da uzme. To je tenis, do zadnje lopte se igra. Uspeo sam da prelomim, zadržim koncentraciju, da odigram najbolji tenis kada je najbitnije. Povećao sam kvalitet igre u trećem setu i dominirao tokom većeg dela tog seta. Zadovoljan, može uvek bolje", detaljno se Novak osvrnuo na preživljenu golgotu.

Sutra je novi takmičarski dan na Rolan Garosu 2023, ali će njegov dvostruki osvajač biti oslobođen obaveza i posvećen oporavku, treningu i taktičkoj pripremi za sledećeg rivala. 

"Sada je vreme za oporavak, da spreman dočekam naredni meč. Moje telo reaguje drugačije u poslednjih par godina. Ovo je nova realnost", zaključio je 36-godišnji Beograđanin. 

Komentari (0)

Sport