Tenis

Laslo Đere imao pet meč lopti, ali ostao bez finala u Kicbilu: Tužan kraj troiposatne drame sa Timom

Komentari

Autor: Euronews

04/08/2023

-

21:05

Laslo Đere imao pet meč lopti, ali ostao bez finala u Kicbilu: Tužan kraj troiposatne drame sa Timom
Laslo Đere imao pet meč lopti, ali ostao bez finala u Kicbilu: Tužan kraj troiposatne drame sa Timom - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Tako malo, a tako mnogo je nedostajalo Laslu Đereu da drugu nedelju zaredom igra finale jednog ATP turnira, ali je posle poraza u odsudnoj borbi za šampionski trofej u Hamburgu ostao kratkih rukava u večerašnjem neverovatnom polufinalu takmičenja u Kicbilu. Iako je imao pet meč lopti, umesto njega na crtu Argentincu Sebastijanu Baesu izlazi Diminik Tim - 1:2 (7:6, 5:7,  7:6). 

Srbin i Austrijanac ušli su jako u svoj treći međusobni klinč, pa su obojica rano došla u priliku da brejknu rivala. Prvo je momak iz Sente u trećem gemu"jahao" na talasu grešaka domaćeg predstavnika, ali mu je nedostajalo to malo da uzme gem na servis osvajača jednog Grend slema iz 2020. godine. Odmah zatim, finalista još tri turnira serije 2.000 imao je šansu da napravi isti iskorak, međutim falio mu je pravi završni udarac. 

Mogao je i peti gem da pretegne na stranu igrača koji je dočekivao loptice, ali se Đere nije najbolje snašao u još jednom maratonskom gemu. Kao da su se obojica istrošila u brejk pokušajima pa su naredna dva gema rešila u svoju korist (4:4). Ni deveti gem i još jedna brejk opcija za Đerea nisu prelomili prvi set, a kako odnos snaga nije promenjen ni posle toga moralo se u taj-brejk. 

A tu se 38. reket sveta ove sezone toliko izveštio u pametnim procenama i dobrim izborima udaraca da je bez puno muke odbio nalet nekadašnjeg člana Top 10 društva, kog su povreda i poduže bolovanje u jednom trenutku survali na ATP listi, pa je turnir u rodnoj zemlji dočekao na 116. mestu u singl poretku. Forhend vinerom za 7:3, Đere je posle 66 minuta odsvirao kraj tog dela susreta.

Rovovska borba protegla se na drugi set, u kom je naš as ponovo ranije bio bliži brejku, ali je propustio da povede sa 2:1. Baš kao i Tim u sedmom gemu, kada se tako iznervirao da je toliko vikao na sebe da se činilo da nije u stanju da se vrati u "kolosek". No, Dominik nije zaboravio da igra visoko kvalitetatn tenis, našao je načina da preživi 30:30, na 5:4 za rivala, pa već u sledećem gemu napravi prvi brejk na meču a onda ga lagano potvrdi i, posle još 63 minuta razmene loptica, restartuje bitku za finale. 

Novi set doneo je novu turu izjednačenih gemova, sa Đereove dve neiskorišćene brejk lopte u četvrtom gemu. Sa svakim sledećim poenom videlo se koliko i jednog i drugog stižu fizički i psihički umor, ali su davali sve od sebe da ostanu na obe noge. I jesu, čak i kada je Đere prokockao tri meč lopte a Tim ih toliko spasio na njegov servis u 12. gemu.

Taj-brejk je bio jedino rešenje, s tim što je ovaj put đere izvukao deblji kraj. 

Komentari (0)

Sport