Tenis

Novak Đoković je kralj Njujorka: Kakav povratak u Ameriku velikog šampiona

Komentari

Autor: Euronews

11/09/2023

-

01:37

Novak Đoković je kralj Njujorka: Kakav povratak u Ameriku velikog šampiona
Novak Đoković je kralj Njujorka: Kakav povratak u Ameriku velikog šampiona - Copyright Tanjug/(AP Photo/Frank Franklin II)

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković je kralj svetskog tenisa!

Srpski teniser vratio se posle zabrane ulaska u Sjedinjene Američke Države i odmah pokorio Njujork, osvojivši 24. grend slem titulu. Dostojan rival u finalu bio mu je Danil Medvedev. Fantastični Rus se maestralno borio na prepunom i preglasnom stadionu "Artur Eš", ali to nije bilo dovoljno za barem jedan set – 6:4, 7:6, 6:3.

Jednostavno, kada Đoković igra najbolji tenis on je nepobediv. Ujedno, Novak je postao i najstariji osvajač US Opena u njegovoj dugoj istoriji, što samo govori o kakvom se šampionu radi. A činjenica je da neće stati i da će nastaviti da pomera granice i obara rekorde.

Đokoviću sada nedostaje još jedan trofej na Rolan Garosu da postane prvi sa po četiri trofeja na grend slem turnirima. Trenutno je jedini sa po tri.

Prvi trofej u Njujorku osvojio je 2011, zatim je bio najbolji 2015, pa 2018. U međuvremenu je izgubio nekoliko finala, ali nije odustajao i konačno se vratio na tron sa 37 godina. I ne samo to Đoković se izjednačio sa Margaret Kort, koja je osvojila takođe 24 grend slem trofeja i sada ima priliku da sruši i taj rekord.

Od danas je ponovo "broj 1" na ATP listi, a u međusobnom skoru vodi protiv Medvedeva 10:5.

Đoković je odmah u drugom gemu prvog seta napravio brejk, kasnije sačuvao svoj servis i stekao u prednost posle 48 minuta igre. Drugi set bio je mnogo uzbudljiviji, nije bilo brejka, ali su obojica tenisera "spašavali" brejk lopte, Đoković i set loptu. Odluka je pala u taj-brejku posle sat i 45 minuta, kada je Novak iskoristio svoju prvu set loptu, na servis Medvedeva.

Na krilima osvojenog drugog seta, Novak je brzo napravio brejk u trećem, za 3:1, Medvedev je uzvratio, ali je usledio ribrejk za 4:2. Posle toga osvojio je svoj servis, Medvedev je smanjio na 5:2, ali više nije mogao i Đoković je iskoristivši prvu meč loptu, posle tri sata i 17 minuta igre, ispisao nove stranice istorije tenisa.

III SET

GOTOVO JE! Đoković je pobedio 6:3!

4:2 - BREJK!

Neverovatno, ono što je bilo nemoguće u prethodnom setu sada viđamo u svakom gemu trećeg. Već tri brejka, dobro je što je Novak napravio dva. Još dva gema. Idemo, Nole...

 

 

3:2 Ribrejk, ne da se Medvedev.

Ne da se ni Danil. Bori se kao lav, uostalom obojica tenisera daju sve od sebe prilikom svakog poena. Bliži se treći sat finala, a tek je početak trećeg seta. Uf, dve brejk prilike za Rusa, peta dupla za Đokovića. I odmah prvu koristi. Brejk, pa ribrejk.

3:1 – BREJK!

Dobar gem za Đokovića, ali na servis Medvedeva. Nekoliko grešaka Rusa i odmah dve brejk prilike. Koncentrisan Đoković, maksimalno fokusiran i koristi novu grešku rivala i pravi brejk.

2:1 - Đokovič je imao manjih problema u ovom gemu, ali smo mogli da vidimo i raspravu Danila sa svojim trenerom.

Prethodni set trajao je sat i 45 minuta. Ove sezone najduži set.

1:1 - Dva brza gema.

II SET

7:6 - Sjajni Novak Đoković vodi 2:0.

Prvi mini brejk pravi Danil, vodi 2:0. Nema drugog, sada je red na Đokovića da uzvrati istom merom. Ali, ne da Medvedev. Bori se snažno i, mora se priznati, igra sigurnije u ovim trenucima. Ima ga, ipak, mini brejk, sada je 2:3. Pauza je na 3:3. Zanimljivo da je Đoković osvojio više poena u ovom setu 54:50. Konačno vodi Đoković, to je taj slajs servis, pa volej, a malo je falilo da Medvedev vrati lopticu u polje. Sjajna borba obojice. Sve je dobro uradio Nole, a onda promašio teren iz forhend paralele – 4:4. Majstorije finalista, ovaj put poen pripada Danilu. Zapeo je Novak za bekhend dijagonalu i uspeo, 5:5. Odličan servis, evo je prva set lopta za Đokovića. I to je to – 2:0. Greška Danila kada se to najmanje očekivalo.

6:6 - Idemo u tajbrejk.

Novak uporno pokušava da prebaci Medvedeva, ali mu to nikako ne uspeva protiv visokog tenisera. Konačno greška Danila - 15:15. Mora servis da proradi Đokoviću, ne služi ga kako bi trebalo. Evo ga drugi i to odličan. Nažalost, nova dupla, treća na meču i treća u završnici drugog seta. Savršen poen Đokovića, slajs servis, izlazak na mrežu i volej. Od 22 izlaska na mrežu, 20 poena za srpskog tenisera u velikom finalu US Opena. Šta se dešava, opet dupla servis greška. Pokloni za Danila… Nema šta, paralela Medvedeva, druga brejk šansa i prva set lopta. Uspeo je da se izvuče Đoković, imao je protivnik praznu stranu, ali je doneo pogrešnu odluku, ostao je Đoković na mreži, a baš tamo je ciljao Rus. Jedna duga razmena da ode na stranu Đokovića. Sada Srbin ima prednost. Greška i izjednačenje. Još jedan maratnoski gem na servis Novaka Đokovića. Ne idu mu ni kratke lopte… Nerešeno je. Sada je šansa da se završi gem.  I iskorišćena je. Preživeo je Novak još jedan težak, težak gem. Idemo u tajbrejk.

5:6 – Nastavlja se teniski rat, novi pritisak za Đokovića.

Prvi poen za Đokovića, pa dva za Danila. "Otvori se ranije", stiže savet iz boksa srpskog tenisera. Poslušao ih je i dobio vinerom poen za 30:30. Odličan je i Medvedev, imao je Đoković priliku, ali je ruski teniser pogodio spoljni deo linije. Maestralan poen Đokovića, nestvaran, kako se snašao i kako je "ukrao" poen za izjednačenje. Reakcija publike probudila je Danilove navijače kada je sjajno servirao…

 

 

5:5 - Velika borba u Njujorku.

Za razliku od prethodnog seta, Danil mnogo manje greši, sjajno se brani. Nažalost, deveti gem je okarakterisan greškama Đokovića. Lako je Rus stigao do 5:4. Bolje igra Medvedev u ovim trenucima, pre svega se bolje kreće, jače udara i ima ga svuda. Ali, Đoković je u prošlom gemu na svoj servis pokazao da se polako podiže…U prvom setu bilo je 12:8 za Novaka, a sada je 11:14 u vinerima za Medvedeva. Bravo za Novaka, još jedan viner za 30:15. Sjajan izlazak na mrežu našeg tenisera za dve gem lopte. Vraća se Đoković, podiže igru, a to je dobro. Uf, opet neiznuđena greška đokovića, 12 u ovom setu, u prvom ih je imao 10. Danil je na 13 u drugom setu. Konačno pravi prvi servis, sada je 5:5. Novak je 52 odsto ubačenog prvog servisa, isto u prvom i drugom.

4:4 - Brejk šansa za Danila i fenomenalni Novak.

Sada je Đoković imao velikih problema na svoj servis. Pojavile su se i bolne grimase na licu. Napravio je i prvu duplu servis grešku na meču, stao mu je prvi servis. Pa još jedna dupla. Teško je počeo da diše… Mlađi deset godina protivnik sve to je uspeo da iskoristi i da stigne do brejk lopte, sjajno je riternirao, ali je Đoković maestralnim volejom podigao publiku na noge. Odlično je igrao Medvedev, ali se polako podizao i Novak. Spasio je brejk loptu i došao do prilike da konačno završi gem posle 12 minuta velike borbe u njemu. Uspeo je! Kakva tri poena Srbina…

3:4 – Brejk šansa za Đokovića, preživeo je Danil.

Novak je u sedmom gemu napravio prvu neiznuđenu grešku u drugom setu. Gubio je 15:40 na servis rivala, a onda je uspeo da izjednači, pa i da odigra fenomenalno do prve brejk prilike, četvrte na meču. Savršen servis na bitan poen Medvedeva. Nezgodno, greška… Mogao je da padne Đoković, zabrinuto je pogledao u ruku, ali izgleda da je sve u redu, nije se povredio. Prednost Danil, pa izjednačenje. ŠTETA. Velika borba, silna razmena i poen za Rusa. Svega je bilo u poenu… Sreća na strani Đokovićevog rivala. Dugo se igra sedmi gem. Završio ga je Danil, preživeo je gem.

 

 

3:3 - Niko ne da gem.

U prethodna tri gema nije bilo brejkova, I set polako ulazi u završnicu i čeka se da neko od igrača uradi nešto više na servis protivnika. Mirna je i publika na stadionu "Artru Eš".

1:2 - Muči Đoković rivala na servis, ali nema brejka.

Dobar tenis se igra u Nujorku, mnogo lepih poena, pre svega srpskog tenisera. Bravo, Nole za izjednačenje. Taktički bez greške odigrao je Srbin i naterao Medvedeva na grešku, ali je Rus kod 30:30 ponovo "pozvao" servis u pomoć. Polako Nole nalazi rešenje i za prvi njegov servis, novo izjednačenje. Ali… Sada Đoković nije imao šansu. Odlična dva servisa za novu prednost. Pauza, pa servisa Nole.

1:1 – Odličan je Novak na svoj servis.

Trudio se Novak da u prvom setu napravi još jedan brejk, jer mnogo više voli da setove započinje servisom. Namučio je Medvedev Novaka, ali je odbrana bila savršena. I drugi poen u drugom gemu je pripao Srbinu. I treći, lepo izgrađen… Tri auta Danila. Evo i četvrtog i svi u istu stranu.

0:1 – Medvedev se dosta mučio, ali dobio prvi gem.

Počeo je drugi set servisom Medvedeva. Po aut iza osnovne linije na obe strane. Pogodio je Danil prvi servis, ovaj put spasa nije bilo – 30:30. Ponovo! A onda nova dupla servis greška, pa još jedan ubačen prvi servis za prenost. Ovaj put je Đoković imao odgovor na prvi servis, duboka dijagonala i loptica je od strane Medvedeva u mreži. Neverovatno – dupla greška! Opet je izjednačeno… I onda ponovo dobar servis i sjajna igra na mreži za Rusa. Greši Đoković za 0:1.

I SET

6:3 – Novak je dobro otvorio meč.

Po poen na obe strane, pa odličan servis Đokovića. Još dva poena do 1:0… Možda i više. Nova duga razmena u korist Novaka. Još dve set lopte. Aut, Nole vodi 1:0.

5:3 – Još se igra u prvom setu.

Viner Đokovića, pa dupla greška Danila. Šteta, mogao je bolje da reaguje Đoković – 15:30. Uf, sjajan potez Medvedeva. Pogodio je samu liniju iz bekhend paralele, ali je odmah potom ispucao loptu u aut za prvi Novakov set poen. Izvukao se ruski teniser, a onda naterao Đokovića na novu grešku. Opet dupla, treća na meču – 40:40. Pa dobar servis, ali ritern je još bolji, pokušao je da skrati loptu, ali ona nije prešla preko mreže. Nova šansa, ali ponovo je Danil odličan kada je najteže.

 

 

5:2 - Novak blizu dobijanja prvog seta.

Veoma smiren bio je Đoković u sedmom gemu. Dobro je kontrolisao dešavanja na terenu i prilično sigurno ga je dobio.

4:2 – Namešta Rus servis

Danil je gem počeo asom. Već kod drugog servisa je imao problem, a Nole kod trećeg. Umesto da bude pritisak sa 15:30, Rus je stigao do 40:15. Servis 27-godišnjeg momka je sve bolji, videlo se to lepo u ovom gemu. Još jedan mali aut Đokovića za 2:4.

4:1 - Najduži gem na servis Đokovića

Period igre kada Đoković više greši. Ponovo je odigrao u aut i dozvolio Medvedevu da stekne početnu prednost na Novakov servis. Ipak, već drugi je bio mnogo bolji. Au, koliko je samo trajala razmena, definitivno najduža razmena, Đoković je pokušao vinerrom da završi poen, ali je opet pogodio mrežu – 15:30. Sjajan izlazak na mrežu, neočekivan potez Beograđanina i odličan volej. Bio je to Đokovićev sedmi viner, pa odmah i osmi, takođe sa mreže. Danil ih je napravio dva za 23 minuta igre na stadionu "Artur Eš". Nije dao Danil da se završi gem, trećim vinerom izjednačio je na 40:40. Fenomenalan je srpski teniser na mreži…

3:1 – Prvi gem za Danila.

Greškom Đoković počinje četvrti gem. Imao je dobru ideju, ali se isprečila mreža, pa je forhend paralela donela prednost Danilu. Izjednačio je Novak, a na tribinama je i Sting. Šteta, lepo se Đoković izvukao lobom iz teške situacije, ali je onda pogrešio. I Rus polako namešta servis…

3:0 - Zapretio Medvedev, Novak odgovorio.

Ali, da neće Novaku biti lako pokazao je Rus već u narednom gemu na servis Đokovića. Prva dva poena dobio Medvedev, da bi posle neuspešnog prvog, drugi Đokovićev izlazak na mrežu bio uspešan. Za razliku od nekoliko poena u kojima je bilo dužih razmena, Srbin je pokazao da mu je servis sve bolji, pa je lako stigao do 30:30. Neiznuđena greška osvajača iz 2021. dovela je rekordera po broju GS titula na korak od 3:0. As je bio taj koji mu je doneo ubedljivih 3:0 na početku prvog seta. Perfektnih 12 minuta tenisa u Njujorku za Novaka.

2:0 - BREJK

I protiv Alkaraza je Medvedev svoj prvi servis gem započeo duplim greškama. Tada ih je imao tri, sada jednu. Novak je poveo 0:40, sjajnim forhend vinerom, a prvi brejk mu je Danil poklonio ispucavanjem lopte iza osnovne linije.

1:0 - Prvi servis za Đokovića.

Već prvi poen na meču je usledio posle duge razmene, pripao je Novaku, ali ne i sledeći. Sjajnom bekhend paralelom Novak osvaja i drugi poen u velikom finalu, a i on je izgrađen posle duge, duge razmene. Potom je Đoković pokušao na isti način da dođe do dve gem lopte, ali je napravio prvu neiznuđenu grešku. Asom je došao do gem lopte, pa još jednim do vođstva 1:0.

22.10 - Igrači izlaze na teren, prvo je publika pozdravila Danila, a zatim i Novaka. Grme tribine na veličanstvenom stadionu "Artur Eš".

 

 

PUT DO FINALA  - ĐOKOVIĆ

1. kolo: Miler 3:0
2. kolo: Zapata Miraljes 3:0
3. kolo: Đere 3:2
4. kolo: Gojo 3:0
5. kolo: Fric 3:0
6. kolo: Šelton 3:0

PUT DO FINALA – MEDVEDEV

1. kolo: Balaš 3:0
2. kolo: O'Konel 3:1
3. kolo: Baez 3:0
4. kolo: De Munir 3:1
5. kolo: Rubljev 3:0
6. kolo: Alkaraz 3:1

Đoković H2H Medvedev

Njih dvojica su prvi meč odigrali 2017. godine i srpski teniser je pobedio 3:1 i to posle predaje Rusa. Meč je odigran u okviru Dejvis kupa. Novak je potom pobedio u Istbornu iste godine, a prvi duel na grend slemovima imali su u Australiji 2019, kada je opet trijumfovao Đoković. Medvedev je prvu pobedu dočekao iste godine u Sinsitaniju.

Inače, ovo će biti tek njihov četvrti susret na grend slem turnirima, a rezultat je 1:1, jer je pre poraza u finalu Njujorka, Novak bio bolji i u Melburnu 2021. Rezultat u finalima je 2:1 za Srbina.

Komentari (0)

Sport