Aktuelno

Od 1. novembra SMS poruka i link sajta MUP sa informacijama o nestalom detetu

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2023

-

10:52

Od 1. novembra SMS poruka i link sajta MUP sa informacijama o nestalom detetu
Od 1. novembra SMS poruka i link sajta MUP sa informacijama o nestalom detetu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić izjavio je danas da će od 1. novembra, kada proradi sistem "Pronađi me", namenjen uzbunjivanju javnosti o nestaloj deci, svi mobilni operateri poslati jednu SMS poruku sa linkom, koji će voditi do sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, gde će biti detaljna objava o samom nestanku deteta.

"U ovom momentu, mobilni operateri će poslati jednu SMS poruku. Pošto je malo karaktera da bi se ceo nestanak mogao opisati i da bi se mogla poslati forografija, tu će biti jedan link koji će voditi do sajta MUP, gde će biti objava o samom nestanku. Aerodrom Nikola Tesla će na svojim bilbordima u okviru aerodroma objaviti taj nestanak i svako će zapravo uraditi ono što je trenutno u njegovoj moći", rekao je on za Tanjug.

On je dodao da će i Putevi Srbije na auto-putevima umesto "Vozite pažljivo", takođe objaviti informaciju o nestanku deteta.

Kada je reč o medijima i televizijama, Jurić kaže da će oni biti u obavezi da objave jedan formatirani poster gde će biti fotografija deteta, ime i prezime i eventualno mesto gde je dete zadnji put viđeno i šta je imalo na sebi u trenutku nestanka kako bi građani pomogli u potrazi.

Dodaje da će radio emiteri na svoj način moći da objave informaciju o nestanku deteta, govoreći o opisu samog deteta.

profimedia

 

"U rad sistema 'Pronađi me' su uključeni svi, kad kažem svi, mislim na sve institucije, sve građane, svi mediji će pomagati u potrazi za nestalim detetom, sam sistem je zamišljen tako da uključuje celu zajedničku potragu za jednim detetom", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ono što će menjati dosadašnju potragu za nestalom decom je to što će policija, osim svojih dosadašnjih procedura, uključiti i građane koji će moći da pomognu pri potrazi.

"U prethodnih godinu dana se radna grupa često sastajala. Imali smo mnogo dilema, mnogo izazova. Ono gde smo imali najveći izazov su bili kriterijumi vezano za postupak potrage, to je ono na čemu smo najviše radili, međutim taj tehnički momenat vezano za brzo obaveštavanje takođe jeste izazovan", rekao je Jurić i istakao da će se sistem "Pronađi me" nadograđivati u narednom periodu, u tehničkom smislu, kao i smislu uključivanje nekih drugih činilaca samog sistema.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija