Aktuelno

Dačić primio zamenika generalnog direktora EEAS Marka Makoveca

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

20:29

Dačić primio zamenika generalnog direktora EEAS Marka Makoveca
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je zamenika generalnog direktora Evropske spoljnopolitičke službe (EEAS) i direktora za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Marka Makoveca.

Dačić je sagovornika detaljno informisao o poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, posebno naglašavajući sve mere koje je preduzela Srbija u cilju deeskalacije situacije. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

''Ponovljena je naša principijelna opredeljenost da se sva otvorena pitanja u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine rešavaju na miran način, uz poštovanje svih do sada postignutih sporazuma, prvenstveno Briselskog sporazuma, koji je i postignut uz posredovanje Evropske unije'', navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Makovec je, kako se dodaje, ''podvukao ozbiljnu zabrinutost u vezi sa događajima u Banjskoj 24. septembra i važnost da se okolnosti utvrde istragom''. 

Naglasio je neophodnost spuštanja tenzija, deeskalacije i povratka dijalogu pod okriljem EU.
Takođe, razgovarano je i o aktuelnom trenutku evropskih integracija Srbije, sa posebnim osvrtom na reformske mere koje su preduzete u prethodnom periodu. 

Obostrani zaključak je da se reformski proces mora nastaviti, a pregovarački proces ubrzati, u skladu sa strateškim spoljnopolitičkim ciljem Srbije da pristupi EU. 

Makovec je pomenuo inicijative u vezi sa procesom proširenja.

Dačić je sa Makovecom razmenio mišljenja o najvažnijim međunarodnim pitanjima od obostranog interesa za Srbiju i Evropsku uniju, dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija