Politika

Dačić: Međunarodna zajednica da pronađe političko rešenje za situaciju u Izraelu

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2023

-

16:43

Dačić: Međunarodna zajednica da pronađe političko rešenje za situaciju u Izraelu
Dačić sa visokim komesarom OEBS za nacionalne manjine - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija preduzela sve mere da srpski državljani koji žele da se evakuišu iz Izraela to mogu da urade i pozvao međunarodnu zajednicu da pronađe političko rešenje za probleme u Izraelu.

"Srbija je istoga dana osudila terorističke napade Hamasa na Izrael i saoseća sa narodom Izraela", rekao je Dačić novinarima uoči međunarodne naučne konferencije "Srpsko - izraelski odnosi iz ugla odbrane i bezbednosti" i pozvao na pronalaženje rešenja političkim sredstvima kako bi se izbegle dodatne žrtve.

Govoreći o evakuaciji državljana Srbije iz Izraela, Dačić je rekao da je država preduzela sve mere da oni koji žele da se evakuišu iz Izraela to mogu da urade.

"Bio je jedan evakuacioni let i nekoliko redovnih letova koji će se nastaviti i dalje", rekao je Dačić i dodao da za sada nema problema za srpske građane u Izraelu i da se 11 građana sinoć vratilo crnogorskim avionom.

Dodao je da nema informacija o tome da je neko od srpskih državljana stradao ili da je ranjen, osim jednog slučaja, kao i da nema informacija da je neko otet.

"Pratimo situaciju i bićemo i dalje dostupni te molimo sve građane da se obrate našoj ambasadi u Izraelu i našem Ministarstvu spoljnih poslova", rekao je Dačić.

"Napad Hamasa na Izrael nedopustiv i za krajnju osudu"

Govoreći o napadu Hamasa na Izrael, ministar kaže da je napad Hamasa na Izrael, bez obzira na postojanje različitih stavova Izraela i Palestine, nedopustiv i za krajnju osudu.

"Pozivamo celu međunarodnu zajednicu da se pronađe političko rešenje za te probleme jer bi jedino ono moglo da bude dugoročno. Nažalost ovo nije nova situacija, ona traje već više decenija", rekao je Dačić i podsetio da su i Srbi bili žrtve terorizma na KiM.

Kada je reč o situaciji na severu KiM i uticaju svetskih kriza na dešavanja na severu KiM, Dačić kaže da mnogi iz međunarodne zajednice nisu verovali rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je mesecima upozoravao da je glavni problem na KiM rukovodstvo premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Njegovo rukovodstvo odbija da sprovede mirovne planove, odbija da sprovede formiranje ZSO što rezultira time da je smenio srpskog komandira policije, da nema Srba među policijom, kao i da dolazi do upada, gde je albanska policija 62 puta upadala na sever KiM što je protivno dogovoru sa NATO-om", rekao je Dačić.

Dodao je da je uloga Srbije u ovom trenutku da bude dosledna u zalaganju za dogovore, pregovore kao i da pozove na prekid nasilja nad Srbima na KiM, kao i da je uloga međunarodne zajednice da konačno izvrši pritisak da se formira ZSO, što je prema oceni Dačića, ključno za položaj Srba na KiM.

Prema rečima Dačića, Kurti sve radi kako bi zakomplikovao situaciju na severu KiM sa ciljem da se Srbi proteraju ili da se sami isele sa svojih ognjišta.

"Posle svih ovih meseci mislim da je svima jasno šta je glavni problem, a da li će međunarodna zajednica imati dovoljno snage i želje da ukaže na to gde je problem i da izvrši pritisak na Kurtija, videćemo u narednom periodu jer je on njihov projekat i tzv. kosovska nezavisnost je njihov projekat svih ovih godina i decenija te će učiniti sve da progledaju kroz prste za sve što on čini", rekao je Dačić.

Na konferenciji je Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost (INIS) organizovao i dodelu velike zlatne plakete Instituta za izuzetan doprinos, razvoj i promociju nauke o bezbednosti koje je direktor Instituta Darko Trifunović uručio ministru Dačiću i ambasadoru Vilanu.

Pored ministra spoljnih poslova, na konferenciji su učestvovali i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, kao i Trifunović, profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić i istraživač INIS-a Ilija Životić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija