Fokus

Kako funkcioniše izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola?

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2023

-

23:26

Kako funkcioniše izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola?
Kako funkcioniše izraelski protivraketni sistem Gvozdena kupola? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je palestinska militantna grupa Hamas gađala Izrael velikim brojem raketa, zemlja se ponovo oslonila na protivraketni odbrambeni sistem ''Irone Dome'' (Gvozdena kupola).

Prema pisanju CNN-a, Gvozdena kupola je jedno od najvažnijih oruđa u izraelskom arsenalu koje je spasilo bezbroj života tokom raznih sukoba u poslednjoj deceniji.

Reč je o veoma efikasnom sistemu, a Izraelske odbrambene snage (IDF) su u maju saopštile da je Gvozdena kupola imala stopu uspešnosti od 95,6 odsto tokom raketnih napada palestinske militantne grupe Islamski džihad.

Mobilni sistem protivvazdušne odbrane sastoji se od 10 baterija od kojih svaka nosi tri do četiri bacača raketa. 

profimedia

 

Razvoj Gvozdene kupole počeo je 2007. godine, a nakon testiranja 2008. i 2009. godine, prve baterije su puštene u rad 2011. godine, dok je sistem od tada nekoliko puta unapređivan.

Gvozdena kupola je dizajnirana da obara dolazeće projektile i opremljena je radarom koji detektuje rakete u krugu od četiri do 70 kilometara, a zatim koristi sistem komande i kontrole koji brzo izračunava da li nadolazeći projektil predstavlja pretnju ili će verovatno pogoditi nenaseljeno područje. 

Ako raketa predstavlja pretnju, sistem ispaljuje projektile kako bi je uništio u vazduhu.
Stopa uspešnosti sistema dostiže i više od 90 procenata.

Komentari (0)

Svet