Aktuelno

Šta je "mravlji šverc" i zašto ga je teže uočiti: Carinici zaplenili 800 paklica cigareta i 20 flaša alkohola

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2023

-

16:12

Šta je "mravlji šverc" i zašto ga je teže uočiti: Carinici zaplenili 800 paklica cigareta i 20 flaša alkohola
Šta je "mravlji šverc" i zašto ga je teže uočiti: Carinici zaplenili 800 paklica cigareta i 20 flaša alkohola - Copyright Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Uprava carina saopštila je danas da je njihova praksa pokazala da je fenomen "mravljeg šverca" daleko teže uočiti i iskoreniti od krijumčarenja velikih tovara zabranjene ili neprijavljene robe i da su se njihovi radnici u nekoliko prethodnih dana suočili sa dva takva slučaja.

U saopštenju Uprave carina, navodi se da se pod tim terminom podrazumeva da su u ulozi krijumčara lica neopterećena bremenom kriminalne prošlosti, koja preko granice krijumčare manje količine robe na kojoj zarađuju učestalim prelascima granice.

Na izlazu graničnog prelaza Bački Vinogradi, juče je sprečen pokušaj Subotičanina (63) da u Mađarsku uđe automobilom koji je bio dupke pun neprijavljenih cigareta.

Kako se navodi, taj vremešni putnik je iskoristio sve fabričke šupljine svog vozila da sakrije 600 paklica cigareta marki ''Lucky Strike'', ''LM Blue Label'' i ''LM Red Label'' čija je ukupna vrednost procenjena na nešto više od 200.000 dinara, dok je tržišna vrednost takvog tovara u susednoj Mađarskoj skoro dvostruko veća.

Tanjug/Ministarstvo finansija/Uprava Carina

 

Sličan slučaj tzv. ''mravljeg'' šverca otkriven je 15. oktobra 2023. godine i na izlazu graničnog prelaza Horgoš, prilikom redovne kontrole jednog autobusa, koji je saobraćao na relaciji Bugarska-Austrija.

Carinici su tada, tokom pregleda unutrašnjosti autobusa, iza sedišta vozača, kao i u odeljku namenjenom za odmor vozača, pronašli torbe u kojima se nalazilo preko 200 paklica različitih cigareta, kao i 24 boce raznih alkoholnih pića.

Kao vlasnik krijumčarenih cigareta ''Sobranie'', ''LM'', ''Karelia'' ''Vogue'', ''Ome'' i ''Rothmans'', ali i rakija i vina različitih bugarskih robnih marki, prijavio se jedan od vozača autobusa, protiv koga je pokrenut prekršajni postupak, dok je sva otkrivena roba zadržana.   
 

Komentari (0)

Srbija