Aktuelno

Brnabić: Tehnološki napredak Srbiju čini atraktivnijom za strane investitore

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2023

-

17:02

Brnabić: Tehnološki napredak Srbiju čini atraktivnijom za strane investitore
Brnabić: Tehnološki napredak Srbiju čini atraktivnijom za strane investitore - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

 Dosadašnji rezultati u integrisanju tehnologije i generalnom tehnološkom napretku države učinili su Srbiju atraktivnijom za strane investitore i primerom digitalne transformacije u regionu, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je obraćajući se na konferenciji o digitalnoj tranziciji Srbije, sa generalnim sekretarom Organizacije za saradnju i ekonomski razvoj (OECD) Matijasom Kormanom i šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, istakla da je digitalizacija u njenom radu oduvek bila prioritet a sada sa posebnim fokusom na biotehnologiju i veštačku inteligenciju, saopštila je Vlada Srbije.

Premijerka je, na događaju održanom u okviru šireg programa „Izgled za konkurentnost Zapadnog Balkana 2024“, naglasila da Srbija dobija potvrde OECD o napretku u ovom procesu, posebno u pogledu inovacija, i  ocenila da je saradnja između Srbije i OECD značajna te da se nada skorijem članstvu u toj organizaciji. 

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, istakla je da je Srbija ostvarila impresivan rast, uprkos izazovima u evropskoj ekonomiji, sa posebnim naglaskom na sektorima građevine i informaciono-komunikacionih tehnologija. 

Premijerka je naglasila da je IKT sektor postao najbrže rastući sektor u  Srbiji i da se ove godine očekuje izvoz IKT usluga od skoro četiri milijarde evra. 

Navela je i da je Srbija od 2017. do 2022. godine ostvarila najveći rast usluga u Evropi, od čak 112 odsto, od čega 45 odsto predstavlja rast izvoza IKT usluga u 2022. godini, što je više od rasta bilo koje zemlje članice Evropske unije.

Razgovaralo se i o inicijativama kao što je „BIO4Kampus“, koji predstavlja napredni biotehnološki centar, kao i angažovanju Srbije u oblasti veštačke inteligencije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija