Aktuelno

Po babinom receptu: Balkanski festival sira u Beogradu, predstavili se i korisnici EU fondova iz Pirota i sa Homolja

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2023

-

18:21

Po babinom receptu: Balkanski festival sira u Beogradu, predstavili se i korisnici EU fondova iz Pirota i sa Homolja
Po babinom receptu: Balkanski festival sira u Beogradu, predstavili se i korisnici EU fondova iz Pirota i sa Homolja - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

 Na Balkanskom festivalu sira, koji se održava danas u Beogradu, svoje proizvode predstavila su dva korisnika fondova Evropske unije - Mlekarska škola iz Pirota i mlekara "Zapis Homolja". 

Direktor Mlekarske škole iz Pirota Nenad Đorđević podsetio je na dugu tradiciju te škole, koja je osnovana 1945. godine, sa ciljem da pirotska oblast, na obroncima Stare planine, poznate po stočarstvu, dobije takvu školu.

Printskrin/Tanjug video

 

"Sam Pirotski kačkavalj kažu da postoji, iz nekih izvora, čak od 12. veka, da su to znanje i ta saznanja prenela nomadska plemena iz stare Grčke. Prva pisana receptura o proizvodnji Pirotskog kačkavalja potiče iz 1881. godine. Sa ponosom kažemo da mi i danas po toj prvoj pisanoj recepturi proizvodimo naše proizvode, odnosno Pirotski kačkavalj. Možemo reći da je Pirotski kačkavalj brend ne samo grada Pirota, već i brend cele naše države. Mi kao škola smo tu da širimo znanja, ali na korenima i na osnovama onog starog, tradicionalnog, iskonskog, koji su nam ostavili naši preci", istakao je Đorđević. 

On je dodao da je njima cilj da prenesu znanja narednim generacijama, da se ponose što potiču iz tog dela Srbije.

Đorđević je naveo da Mlekarska škola deli sudbinu većine poljoprivrednih škola, tako da interesovanje za te obrazovne profile i nije veliko.

"Trudimo se, nailazimo zaista na svesrdnu pomoć, kako Ministarstva prosvete, tako i lokalne samouprave. Trudimo se da održimo ono što je iskonski kvalitetno i ono što je srž samog našeg naroda", rekao je Đorđević.

Printskrin/Tanjug video

 

On je podsetio da je Srbija poljoprivredna zemlja, ma koliko to ljudi ne želeli da priznaju.

"A ono što mi imamo da ponudimo, to je ono što je najkvalitetnije. Mlekarska škola se trudi, razvija se iz godine u godinu i potreba za radnicima  svih naših obrazovnih profila, proizvođača mleka, pekara, mesara, prehrambenih tehničara, veterinarskih tehničara, uopšte ne jenjava. A deca koje upišu Mlekarsku školu, pored stipendije koje dobiju od same škole i od socijalnih partnera, imaju priliku i da puno putuju, da puno nauče. Stvarali smo jednu značajnu saradnju sa fondacijom Tempus, kroz Erasmus Plus projekte, gde su naši učenici imali priliku da dve nedelje kroz rad uče i na najkvalitetnijim uslovima, steknu znanja iz prehrambenih nauka", rekao je Đorđević. 

Vlasnik mlekare "Zapis Homolja" Stefan Simonović naveo je više vrsta sireva koje proizvodi njegova mlekara.

Printskrin/Tanjug video

 

"Imamo vlaški beli sir. Pored njega imamo sir za grilovanje, koji se jako dobro pokazao na roštilju. On dobija hrskavu kožicu, a unutrašnjost mu je mekana. A pored njega imamo još jedan jako interesantan sir, to je vlaški sir u vinu. Njegova osnova je vlaški beli sir i on nakon određenog zrenja ide na dozrevanje u vinu. Ideja je nastala tako što nam je naša stara baka pričala da su se u vreme ratova sirevi krili u komini", rekao je Simonović.

On je dodao da mu je njegova baba prenela osnovno znanje o mlekarstvu, koje je kasnije dopunio u Mlekarskoj školi.

Učenik Mlekarske škole iz Pirota Luka Panić istakao je da je tu školu upisao zato što mnogo voli mleko i mlečne proizvode. 

"Moja škola traje tri godine. U prvoj godini učimo sve vezano za mleko, u drugoj godini učimo kako da ga pasterizujemo i u trećoj godini sve ono ostalo. Zavoleo sam da pravim sir iz jednog razloga. Kada sam bio mali, moja baba je non-stop predamnom pravila sir, kačkavalj, đubek i tako sam i dobio želju da počnem i ja da se bavim tim. Pirotski kačkavalj je sam po sebi poseban po ukusu, a nije teško da se napravi", rekao je Panić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija