Aktuelno

Kako jedna dezinformacija može da postane viralna - šta se dešavalo sinoć na Autokomandi, a šta na mrežama?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2023

-

15:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Jučerašnja drama na Autokomandi, kada je jedna osoba pretila da će da izvrši samoubistvo, završena je tako što se ona predala policiji. Međutim, paralelno sa ovim, na društvenim mrežama pojavile su se neproverene informacije koje su se širile jako brzo i koje su čak preneli i pojedini mediji. Reč je o tome da je ova osoba sinoć, navodno, uz sebe držala i taoce. 

Zvaničnih potvrda o tome nema, nisu potvrđeni ni navodi da je ova osoba bila u jednom autobusu GSP-a, kao ni gde se ona tačno nalazila u trenutku pregovora sa policijom. Takođe, novinari koji su ovim povodom došli na lice mesta, nisu mogli da potvrde navode da su u ovom slučaju postojali taoci.

Naime, nakon što se drama okončala, negde oko 22 sata oglasio se i MUP. Oni su u svom zvaničnom saopštenju naveli da se u ulici Ljutice Bogdana pedesetpetogodišnji muškarac predao policiji i da nije izvršio samoubistvo, kako je najpre i pretio. Nakon toga, on je uz pratnju nadležnih prevezen u zdravstvenu ustanovu na dalje preglede.

Iz policije su takođe dodali i da su u rešavanju ove situacije učestvovali pripadnici Pregovaračkog tima MUP-a, kao i Interventne jedinice 92, Uprave saobraćajne policije i Policijske stanice Savski venac.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Sa druge strane, na društvenim mrežama pojavljivale su se brojne informacije, koje su, kako se navodilo bile nezvanične i neproverene. 

Među prvima vest o dešavanjima na Autokomandi objavio je instagram nalog "Moj Beograd". U njihovom postu je pisalo da se na ovom mestu u Beogradu nalazi veliki broj policije i da, prema nezvaničnim informacijama, jedna osoba pokušava da se ubije, uz rečenicu "da postoji mogućnost da ima taoca". Inače, ovaj konkretan nalog prati više od 240.000 ljudi.

Nakon njega, ovu vest preneo i nalog "Beograd info" koji je objavio ovakvu informaciju i isti video uz tvrdnju da muškarac drži taoce u autobusu i da preti samoubistvom. Ovaj nalog prati više od 53.000 ljudi.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Da ima talaca tvrdio je i javni medijski servis RTS, na svom X nalogu (nekadašnji Tviter). Oni su tim povodom pozvali na beogradske medije navodeći da, kako se sumnja, ova osoba drži taoce i da se u tom trenutku na terenu nalazi veliki broj policije i Hitne pomoći. Njihov nalog na ovoj društvenoj mreži prati gotovo 98.000 ljudi.

Ovu neproverenu vest počeli su da prenosi i brojni privatni nalozi na društvenim mrežama koji imaju više hiljada pratilaca. Jedan od njih je ima više od 32.000 pratilaca i on je naveo da muškarac drži taoce u autobusu i da preti samoubistvom.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Sa druge strane, pojedini mediji su poslali reportere na lice mesta, ali niko od njih nije mogao da potvrdi da taoci postoje. Pretpostavlja se da je za tvrdnju da taoci postoje na određen način odgovoran i jedan video koji je bio viralan i na kojem se nejasno vidi jedan autobus GSP-a kako stoji nedaleko od mesta događaja. 

Pojedini portali su kada se sve zavisilo dodali da je na licu mesta bio brat osobe i pregovarači, ali i da su tu bili prisutni i supruga i sin, međutim ne navodi se u kom svojstvu. 

Komentari (0)

Srbija