Aktuelno

Specijalizovani sud u Hagu odredio pritvor jednom od vođa OVK, tokom pretresa njegove kuće nađeni poverljivi materijali

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2023

-

12:16

Specijalizovani sud u Hagu odredio pritvor jednom od vođa OVK, tokom pretresa njegove kuće nađeni poverljivi materijali
Specijalizovani sud u Hagu odredio pritvor jednom od vođa OVK, tokom pretresa njegove kuće nađeni poverljivi materijali - Copyright AP/Jerry Lampen via AP Photo, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovani sud Kosova sa sedištem u Hagu, odredio je pritvor bivšem gradonačelniku opštine Mališevo i jednom od nekadašnjih vođa OVK Isniju Kiljaju, koga je 3. novembra uhapsila Euleks policija, posle čega je prebačen u Hag.

Sudija je zaključio da postoji osnovana sumnja da je Kiljaj počinio krivična dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i da postoje opravdani razlozi za sumnju da postoji rizik od bekstva Kiljaja. Postoje opravdani razlozi za sumnju i da će on uništiti, prikriti, promeniti ili krivotvoriti dokaze ili ometati tok krivičnog postupka uticajem na svedoke, žrtve ili saučesnike, kao i da će ponoviti krivično delo, navedeno je u saopštenju Specijalizovanih veća.

Nalog za hapšenje Kiljaja izdao je Specijalizovani tužilac za krivična dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i povredu tajnosti postupka.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu saopštilo je 4. novembra da su u kući Kiljaja tokom pretresa pronađeni poverljivi materijali, koji su u direktnoj vezi sa svedocima i sudskim postupkom pred Specijalizovanim većima, a koje Kiljaj nije bio ovlašćen da poseduje.

Kiljaj je 2019. godine bio pozvan u Hag na razgovor, ali tada nije precizirao u kom svojstvu je bio pozvan. Specijalizovana veća imaju mandat da istraže zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i druga krivična dela počinjena od januara 1998. do decembra 2000. godine.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila, a u Prištini su od 30. oktobra do 1. novembra izvršeni pretresi kuća četvorice nekadašnjih Tačijevih savetnika. Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija