Aktuelno

Ambasada Izraela osudila grafite mržnje na ulicama Beograda, reagovala i poverenica

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

14:28

Ambasada Izraela osudila grafite mržnje na ulicama Beograda, reagovala i poverenica
Ambasada Izraela osudila grafite mržnje na ulicama Beograda, reagovala i poverenica - Copyright Google Street View

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Izraela danas je najoštrije osudila grafite mržnje koji su se proteklih nedelja pojavili na ulicama Beograda, ocenivši da ti incidenti, ipak, nisu odraz odnosa Srbije i Izraela, odnosno srpskog i jevrejskog naroda.

"Uvereni smo da će nadležne institucije Republike Srbije učiniti sve, ne samo kako bi pronašle i sankcionisale počinioce, već i obezbedile svojim jevrejskim sugrađanima siguran i spokojan svakodnevni život", piše se u saopštenju ambasade.

Kako se navodi, na meti je bila nevladina organizacija "Haver Srbija", koja godinama promoviše toleranciju, ljudska prava i inkluzivno društvo, boreći se protiv antisemitizma i ksenofobije.

 

 

"U noći između 6. i 7. novembra, ispred prostorija organizacije, nepoznati počinioci ispisali su poruke otvorene mržnje. Smatramo da ovi incidenti nisu odraz odnosa Srbije i Izraela, srpskog i jevrejskog naroda, koji su kroz istoriju vekovima uvek bili jedni uz druge, deleći istu sudbinu stradanja i zajedničke borbe protiv ideologija zla", naglašava se u saopštenju.

Izraelska ambasada ukazuje da i pojedinačni vandalistički akti mogu zatrovati društvo i stoga je važno da se na vreme reaguje. "Verujemo da nije reč o vandalizmu, već o širenju govora mržnje i antisemitizma", napominje se u saopštenju.

Ambasada Izraela takođe podseća da se sutra obeležava 85. godina od "Kristalne noći", antisemtiskog pogroma bez presedana, koji je trebalo da bude znak upozorenja za Jevreje Nemačke i Evrope, kako reči i ideologije lako prerastu u čin fizičkog nasilja. "Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama ovom užasnom fenomenu koji je ponovo zahvatio Evropu i svet jednom za uvek stati na put", dodaje se u saopštenju.

Janković: Osuda grafita mržnje

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas grafite mržnje koji su se nedavno pojavili po nekim gradovima Srbije i istakla da u vremenu izraženih geopolitičkih kriza ne smemo dozvoliti da se napetosti i konflikti preliju na naše društvo.

"Za svaku osudu su grafiti - antisemitski, islamofobni, rasistički, fašistički, ksenofobni kao i svaki pojedinačni akt netrpeljivosti kojim se ponižava ili podstiče mržnja prema bilo kojoj društvenoj grupi ili pojedincu na osnovu nekog ličnog svojstva, rekla je Janković u Novom Pazaru, gde je obišla regionalnu kancelariju Poverenika i učestvovala na lokalnoj manifestaciji "Novopazarska sofra".

"Nema mesta grafitima ovakve sadržine koji se ispisuju po Beogradu, Novom Sadu ali i drugim mestima", istakla je poverenica navodeći da se slaganje ili neslaganje sa nekom politikom ili odlukama jedne države ne može koristiti kao izgovor i opravdanje za mržnju i napad na sve pripadnike tog naroda, navodi se u saopštenju njene kancelarije.

Komentari (0)

Srbija