Aktuelno

Priština osnovala Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2023

-

14:23

Priština osnovala Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine
Vlada Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Privremene institucije u Prištini osnovale su Institut za ratne zločine počinjene na KiM u periodu od 1998. do 1999. godine, prenosi RTK na srpskom jeziku. Kosovski premijer Aljbin Kurti, rekao je na sednici vlade da se time nastavlja "institucionalno opredeljenje za rešavanje svih šteta i zločina počinjenih tokom rata".

"Zato je danas učinjen korak ka očuvanju kolektivnog pamćenja, koje će služiti nama i generacijama nakon nas. Dakle, formiramo Institut koji će se baviti zločinima Srbije tokom 1998-1999", rekao je Kurti.

Za izvršnog direktora postavljen je Ade Hetemi. Osnivanje instituta dešava se u momentu kada se u Specijalizovanim većima u Hagu održava suđenje četvorici bivših lidera OVK, među kojima su Hašim Tači i Kadri Veselji, dok se u Prištini po nalogu suda vrše pretresi kuća Hašijevih saradnika i nakon hapšenja Isni Kiljaja zbog krivičnih dela protiv sprovođenja pravde, uključujući ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti i povrede tajnosti postupka.

Tači, Veselji, Rdžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Komentari (0)

Srbija