Aktuelno

Slučaj Tači: Bivši kosovski predsednik tvrdi da nema uticaj na Kosovu i traži da ga puste na slobodu - kako je odgovorilo Tužilaštvo

Komentari

Autor: Aleksa Boljanović, Euronews Srbija

28/07/2021

-

19:12

Slučaj Tači: Bivši kosovski predsednik tvrdi da nema uticaj na Kosovu i traži da ga puste na slobodu - kako je odgovorilo Tužilaštvo
Hašim Tači - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni sud je prošle nedelje ponovo produžio pritvor bivšem kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju. Sudija ze prethodni postupak nije uvažio garancije koje je Tači dobio, ali ni njegove argumente da on više nema uticaj na Kosovu i da neće ugroziti proces. Tužilaštvo smatra da Tači i dalje uživa autoritet među pristalicama, kao i da bi njegova potencijalna mreža pomagača mogla da bude aktivna. Kako je do sada tekao slučaj protiv Tačija, koji je gotovo devet meseci iza rešetaka, i koje su argumente iznosili odbrana i Tužilaštvo u zahtevima za njegovo puštanje na slobodu?

Optužnica protiv Hašima Tačija i još trojice lidera bivše OVK, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine i objavljena 5. novembra 2020. godine. Krasnići je uhapšen 4. novembra, a ostala trojica dan kasnije.

Optužnica se sastoji iz šest tačaka za zločine protiv čovečnosti i četiri tačke za ratne zločine. Njima se na teret stavljaju: progon, zatvaranja, mučenja, ubistva, prisilni nestanak lica protivzakonito hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje...

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu “nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK”.  

Kako je postupak tekao do sada?  

Nakon hapšenja od strane Specijalizovanog tužioca, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići dovedeni su u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu 4. odnosno 5. novembra 2020. godine.

Tači i Krasnići prvi put su pristupili sudu 9. novembra 2020. Prilikom prvog stupanja pred sudiju za prethodni postupak Nikolu Gijua izjasnili su se da nisu krivi ni po jednoj od tačaka optužnice.

Veselji i Seljimi prvi put su pristupili sudu 10. odnosno 11. novembra 2020. I oni su se takođe izjasnili da nisu krivi.

profimedia

 

Sudija za prethodni postupak je 21.aprila 2021. odobrio prijave devet lica i priznao im status žrtava koje učestvuju u postupku kao Grupa 1.

Zahtevi za puštanje na slobodu

Sudija za prethodni postupak je 22. januara ove godine odbio Tačijev zahtev za privremeno puštanje na slobodu.

Tada su njegovi advokati zahtevali da se on pusti zbog svega što je radio u prethodne dve decenije, naročito ističući njegovu ulogu u uspostavljanju Specijalizovanih veća, ali i saradnju sa zvaničnicima. Odbrana je tvrdila da će Hašim Tači ispuniti sve uslove potrebne za puštanje.

Ipak, sudija za prethodni postupak Nikolas Giju je zaključio da postoji rizik da Tači, ako bude pušten, pobegne ili da ugrozi postupak. Istakao je i rizik da Tači počini nova dela usmerena na protivnike OVK, među kojima su i potencijalni svedoci. Isti razlozi su navedeni i prilikom odbijanja zahteva za puštanje za ostale optužene.

Optuženi su na odluku sudije uložili žalbe, ali je Veće Apelacionog suda donelo odluke kojima su sve četiri žalbe odbačene.

Podnesci odbrane i tužilaštva

Međutim odbrana i tužilaštvo su podneli svoje podneske u vezi sa preispitivanjem produžetka mere pritvora, i odlukom sudije od 23. jula Tačiju je produžena mera pritvora za još dva meseca.

Tačijev tim je u podnesku naveo da njegovo zadržavenje u pritvoru nije više opravdano. Naveli su da je sudija za prethofni postupak dužan da preispita odluku o pritvoru svaka dva meseca.

Povodom rizika na koje se pozvao sudija, Tači je naveo da najnovija politička dešavanja na Kosovu jasno pokazuju da on više ne uživa uticaj, popularnost ni podršku. Dodao je da se poliitčka klima na radikalno promenila i da su njegovi protivnici osvojili više od 50 odsto glasova i 58 mesta u parlamentu. Njegova bivša partija DPK osvojila je “samo 17 odsto” glasova i 19 mesta.

E-Stock/Petar Jovanović

 

Tači ističe da je nerazumno pozivati se na njegov navodni “uticaj i autoritet” nad mrežom pristalica i da bi to značilo pripisivanje neprimerene težine njegovom kultu ličnosti. Takođe, navodi i da se krši njegova pretpostavka nevinosti.

Tužilaštvo je, sa druge strane, upozorilo da je velika količina informacija otkrivena Tačiju od prve odluke o pritvoru i da to povećava rizik od bekstva. Oni tvrde da Tači ima uticaj i autoritet među pristalicama, kao i da bi njegova potencijalna mreža mogla i dalje da bude aktivna. Da bi podržali te tvrdnje, podsećaju na kampanju podrške koja je usledila ubrzo nakon Tačijevg hapšenja i na neke izjave veterana OVK.

"Tači crpi uticaj iz pozicija koje je zauzimao"

Kada je reč o rezultatima izbora na Kosovu, Tužilaštvo odgovara da je njegov uticaj u vezi sa pozicijama koje je zauzimao. Prema njihovom viđenju, izbori ne utiču na njegove kontakte I mrežu koju je uspostavio dok je bio na tim pozicijama.

Zaključak sudije za prethodni postupak je u istom maniru. On je naveo da Tači crpi svoj uticaj iz toga što je bio među osnivačima I liderima OVK, kao i iz toga što je bio premijer i predsednik. Te nalaze je podržalo i Apelaciono veće.

Takođe je zaključeno i da DPK, koja je osvojila 17 odsto glasova na izborima, nije marginalna politička partija. Sudija za prethodni postupak smatra da rezultati izbora i politička dešavanja zavise od mnogih faktora i da ne pokazuju sigurno pravu sliku dugoročne popularnosti optuženog.

Tači je slične argumente koristio i kada je reč o pitanju rizika opstrukcije procesa. Ono što je novo, to je da tvrdi da obim zaštitnih mera umanjuje njegovu sposobnost uticaja na svedoke. Tužilaštvo je na to odgovorilo da zaštitne mere jasno ilustruju ozbiljnost i rizik od opstrukcije slučaja.

Sudija je zaključio da postoji rizik da bi Tači ugrozio proces i da je njegov zaključak zasnovan, između ostalog, na njegovim pokušajjima da umanji značaj suda i da ponudi određene beneficije osobama pozvanim od strane suda.

Zanimljivo je to što ni Tači, a ni Tužilaštvo nisu imali podneske kada je reč o riziku od novih zločina.

Sudija navodi da rizici i dalje postoje

Sudija je u zaključku naveo da rizici da će Tači pobeći od zakona, ugroziti postupak ili počiniti nove zločine i dalje postoje.

Tači je istakao da je on dobio pisane garancije za njegovo puštanje, ali je deo u kome se navodi od koga je dobio garancije redigovan, takod a nije tačno poznato koja bi država garantovala za njega.

E-Stock/Petar Jovanović

 

Navodi da te garancije ublažavaju rizik da će ugroziti suđenje i elimišu rizik da će počiniti nove zločine.

Tačnije, Tači tvrdi da će ga te garancije sprečiti da se bavi bilo kojojm javnom ili političkom aktivnošću, da kontroliše kontakte i komunikacije. On smatra da bi sudija trebalo da uvaži to što su “treće države” dale garancije za njegovo puštanje.

Ali tužilaštvo odgovara da ne postoji ništa što bi bilo koja država mogla da uradi da bi se značajno umanjili rizici. Naglašava se da, čak i u trećim državama, Tači može da ima neograničen pristup članovima porodice ili bezbednosnim snagama tih zemalja, koje bi mogle da šalju informacije njegovoj mreži pomagača.

Komentari (0)

Srbija