Aktuelno

Prali novac stečen pljačkama po Evropi: Tužilaštvo traži pritvor za pripadnike organizovane kriminalne grupe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/12/2023

-

17:13

Prali novac stečen pljačkama po Evropi: Tužilaštvo traži pritvor za pripadnike organizovane kriminalne grupe
Prali novac stečen pljačkama po Evropi: Tužilaštvo traži pritvor za pripadnike organizovane kriminalne grupe - Copyright Prinstskrin/Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da odredi pritvor za šestoro pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji se sumnjiče za pranje novca stečenog pljačkama po Evropi, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osam osoba - Lj. R., M. R., E. R., B. R., I. R., R. K. R., L. R. i M. N., zbog sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Kako dodaju, B.R. i R. K. R. nisu dostupni državnim organima u Srbiji, jer se služe kaznu zatvora u Švajcarskoj.

Osumnjičeni su danas saslušani u tužilaštvu, a Lj. R. se branio ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali krivicu. 

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal odmah je blokiralo račune i zabranilo raspolaganje nekretninama za koje se sumnja da su stečene od kriminalne delatnosti kao i skupocena vozila. 

Iz tužilaštva navode da se sumnja da je ova organizovana kriminalna grupa od 2. februara 2018. godine do 15. decembra ove godine, na teritoriji Srbije oformila organizovanu kriminalnu grupu koja je novac stečen kriminalnom delatnošću ulagala u kupovinu nekretnina i tako ga uvodila u legalne novčane tokove.

MUP Srbije

 

Sumnja se da je ulaganje imovine koja je proistekla iz kriminalne delatnosti osumnjičenog R. K. R. u Švajcarskoj, kao i kriminalne delatnosti osumnjičenog Lj. R. u Velikoj Britaniji, stečeno tako što su provaljivali u veći broj objekata u te dve zemlje koji su bili u vlasništvu imućnih oštećenih lica i tako uzimali gotov novac i druge skupocene predmete. 

Osumnjičeni oštetili Lamparda i ćerku Bernija Eklstona

Protiv osumnjičenog se u Velikoj Britaniji vodi krivični postupak zbog postojanja sumnje da je na navedeni način pribavio ukupno 26 miliona funti sterlinga i time oštetio Frenka Lamparda, bivšeg engleskog reprezentativca, zatim pokojnog Višaija Šrivadanapraba, bivšeg vlasnika FK "Lester" i Tamaru Eklston, kćerku bivšeg vlasnika Formule 1 Bernija Eklstona i njenog supruga Džeja Rutlanda, dok je osumnjičeni R.K.R. osuđen u Švajcarskoj za izvršenje više provalnih krađa kojim je sebi pribavio korist od oko 250.000 švajcarskih franaka. 

Lj. R. i R.K. R. su osumnjičeni da su novac koji su probavili krivičnom delatnošću davali ostalim pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe koji su potom novac ulagali u kupovinu skupocenih nekretnina na teritoriji Srbije, kao i luksuznih putničkih vozila i na taj način pokušali da ilegalno stečeni novac integrišu u legalne novčane tokove.

 

Komentari (0)

Srbija