Aktuelno

Novo trovanje u "Magni": Još 58 radnika javilo se noćas Hitnoj pomoći, oglasila se i kompanija (FOTO, VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2024

-

08:14

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nova grupa od 57 radnika fabrike "Magna" iz Aleksinca javila se noćas Hitnoj pomoći u tom gradu sa sličnim simptomima kao i prethodnog dana, potvrđeno je za Euronews Srbija. 

Četvoro radnika je zadržano na internom odeljenju zbog dalje opservacije i svi su stabilnog zdravstvenog stanja, potvrdio je za Euronews Srbija dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice u Aleksincu.

"Noćna smena je krenula da radi oko 22 sata, a zajedno smo bili rukovodstvo firme i ja. Ništa nije ukazivalo da će da se ponovi incident. Oko pola 2 su me obavestili da se to ipak desilo u razgovoru sa radnicima videlo se da ljudi imaju iste, ako i teže simptome nego prethodnog dana", rekao je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević u razgovoru za Euronews Srbija i nastavio:

"Očigledno je da lepak nije uzrok trovanja. Institut 'Prvi maj' je izvršio merenja, kvalitet vazduha je bio odgovarajući, a na osnovu svega toga moramo se potruditi da pre nego što bilo ko od radnika ponovo uđe u pogon otkrijemo šta je uzrok, kako bismo zaštitili te ljude"

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu rekli su da se rade potrebna merenja u fabrici Magna, gde su radnici i noćas oko 1.30 počeli da se javljaju s mučninom, kao i da će novi uviđaj započeti kad situacija bude bezbedna.

U međuvremenu, kompanija "Magna" potvrdila je da je tokom rutinske operacije održavanja podne obloge došlo do trovanja.

"Lepak koji je korišćen tokom radova održavanja je standardni lepak za komercijalnu upotrebu. Na prvom mestu želimo da svim zhaposlenima koji su pogođeni izrazimo iskrene želje za brz oporavak. Nakon saznanja o incidentu, odmah smo obavestili sve nadležne ustanove kako bi sproveli detaljna istraživanja. Procena kvaliteta vazduha koja je sprovedena u međuvremenu nije pokazala nikakve indikatore zagađenja", navodi se u saopštenju kompanije.

Podsetimo, pre samo dva dana u istoj fabrici došlo je do trovanja radnika nakon čega je fabrika evakuisana. Tom prilikom zdravstvenu pomoć potražilo je 105 radnika sa simptomima trovanja, od kojih je četvoro zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šest upućeno dalje u KC Niš.

Komentari (0)

Srbija