Aktuelno

Od danas prijave mladih za kupovinu seoskih kuća: Ko može da učestvuje na konkursu i šta treba prethodno da uradi?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2024

-

11:09

Od danas prijave mladih za kupovinu seoskih kuća: Ko može da učestvuje na konkursu i šta treba prethodno da uradi?
Od danas prijave mladih za kupovinu seoskih kuća: Ko može da učestvuje na konkursu i šta treba prethodno da uradi? - Copyright Tanjug/Aleksandar Nićiforović

veličina teksta

Aa Aa

U okviru programa kupovine seoskih kuća Ministarstva za brigu o selu, u protekloj godini useljeno je 2.650 kuća u selima širom Srbije, čime je krov nad glavom dobilo čak 10.000 odraslih i dece.

Ministarstvo je juče raspisalo novi javni konkurs, pa će tako mladi koji žele da žive i rade na selu od danas moći da se prijavljuju za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom. Rok za prijavljivanje za seoske kuće sa okućnicom otvoren je do utroška budžetskih sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2024. godine.

Pravo učešća na javnom konkursu za seoske kuće sa okućnicom imaju punoletni, državljani Srbije, pojedinci, samohrani roditelji i parovi, mlađi od 45 godina.

Podnosilac prijave samostalno pronalazi kuću sa okućnicom i obraća se lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se kuća nalazi, u saradnji sa kojom završava neophodnu proceduru.

I ovoga puta maksimalna suma koja će se odobravati po prijavi je 1,2 miliona dinara.

Interesovanje za ovaj program je od samog početka izuzetno i dnevno stiže oko 15 prijava, a ministar za brigu o selu Milan Krkobabić očekuje da će 2024. biti rekordna godina sa 3.000 useljenih seoskih kuća i blizu 15.000 ljudi.

Euronews/Zlatica Radović

 

"Ovo je pravi način za munjevitu promenu demografske slike pojedinih krajeva Srbije", rekao je juče Krkobabić povodom raspisivanja javnih konkursa za tri programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi tokom ove godine.

On kaže da će rebalansom budžeta biti izdvojena dodatna znatno veća sredstva.

"Ubrzo startuje i program namenjen žiteljima sela koji reše da pokrenu ili prošire sopstvene najrazličitije poslove. Za to mogu da računaju na pomoć u iznosu do 10.000 evra. Za pogranične delove Srbije ta sredstva će biti i veća. Srbija mora da radi i ni jedan njen deo ne sme da ostane prazan", naveo je Krkobabić. 

Šta je ključno za selidbu u selo?

Prosek onih koji su konkurisali i do sada dobili kuće je ispod 30 godina, a Krkobabić je nedavno za Euronews Srbija rekao da to ohrabruje.

On kaže da mladi koji vide svoju budućnost na selu sami treba da odluče čime će se baviti i od čega će živeti, ali da mogu da očekuju pomoć države.

Krkobabić je naglasio da je program kupovine seoskih kuća izuzetan i da nije čak ni program, nego čitava jedna misija da jedan prelepi deo Srbije ne ostane prazan, pogotovo brdsko-planinski delovi.

"To su ta rubna područja, kao Kuršumlija, sa 40.000 ljudi pali su na nekih 12.000. Hajde da vidimo da tu kuće oživimo iznova, da neka sela revitalizujemo", rekao je Krkobabić ali i naveo da treba "staviti na noge" sela koja mogu da budu gravitacione tačke, pokretači svih aktivnosti i nosioci svih aktivnosti u određenim delovima.

Tanjug/Dušan Aničić

 

Prema njegovim rečima, najveće broj prijava i najveće interesavanja za seoske kuće bilo je u Vojvodini.

"Imovinsko-pravni odnosi su tu čisti, infrastruktura je najbolja, znači najveći broj kuća je upravo tu. Statistički, prednjači Sombor sa 151 kućom, Bačka Palanka 135, tu je selo sa najvećim brojem kuća, to je Bačko Petrovo selo, ima 82 kuće i jedan detalj koji je izuzetno bitan, selo koje je zamiralo na jednom ima i vrtić. Jednostavno vraća se život. Dole na jugu, izdvojio bih Dimitrovgrad, recimo selo Željuša sa 12 porodica, 7 porodica u jednoj ulici. Ali da ne zaboravimo i nešto što je izuzetno za mene interesantno, to su Bujanovac i Medveđa sa po jednom kućom", rekao je Krkobabić.

On kaže da je reč o kućama širom Srbije, a da je najveću kuću od 134 metara kvadratnih sa okućnicom od 2,5 hektara u selu Dedevci u Kraljevu dobio mladi poljoprivrednik koji ima želju da se bavi i organskom proizvodnjom i zdravom hranom.

Krkobabić smatra da je presudno za donošenje odluke mladih da odu na selo dobra infrastruktura.

"Imamo odlične sada puteve, radi se vodovod, kanalizacija, internet je ključan danas za upravo te ljude mlađe od 30 godina", rekao je Krkobabić.

Komentari (0)

Srbija