Biznis vesti

Ministarstvo za brigu o selu: Odobren još 151 zahtev za kupovinu kuće na selu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

17:53

Ministarstvo za brigu o selu: Odobren još 151 zahtev za kupovinu kuće na selu
Selo Vlasi - Copyright Wikipedia.org/Marko.vl

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo za brigu o selu odobrilo je danas dodelu sredstava za kupovinu 151 kuće na selu, a resorni ministar Milan Krkobabić naveo je da ga naročito raduje činjenica što se sve veći broj porodica sele iz grada u selo.

"Upečatljivi su evo primeri mladih, visoko obrazovanih ljudi koji iz Beograda odlaze u Rujevac kod Ljubovije ili u Lok kod Titela", rekao je Krkobabić na sednici Komisije tog ministarstva.

Zahvaljujući ovom programu Ministarstva za brigu o selu, samo od početka ove godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca, saopštilo je Ministarstvo.

Agroekonomista Milan Prostran rekao je da su sve sumnje u vezi sa ovim programom otklonjene, da je on spasonosan za ruralni deo Srbije i da bi trebalo da postoji još barem deceniju.

"Tada bi bez dileme, trenutna slika sela bila promenjena", ocenio je  Prostran.

Rektor Beogradskog univerziteta i predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta Vladan Đokić rekao je da je to značajan program koji daje vidljive rezultate u očuvanju i razvoju sela. 

Dodao je da je na današnjoj sednici razmatrano više od 150 prijava i da je doneta odluka o dodeli sredstava za kupovinu 151 kuće na selu.

"Želim da apelujem na sve zainteresovane da se prijave, ali i na Ministarstvo i Vladu Srbije da ovaj program nastavi, s obzirom na njegovu važnost za našu državu", rekao je Đokić.

Kako se navodi, među najtraženijim selima je Horgoš, gde je Komisija odobrila osam zahteva.

Najviše odobrenih prijava imaju Odžaci, gde će se rasporediti 17 novih vlasnika, a odmah za njom je Kanjiža sa 16 kuća, koja je i u prethodnoj ovogodišnjoj komisiji već dobila 17 novih vlasnika.

Najjeftinija nekretnina koštala je 540.608 dinara, a nalazi se u selu Miliva kod Despotovca. 

Najmanja kuća od 23 kvadrata biće useljena u Grgurevcima kod Sremske Mitrovice, u kojoj će sa okućnicom od 1,07 hektara živeti supružnici.

Kako su i članovi Komisije potvrdili, od kako je Program pokrenut, prosečno svakog dana stigne od 10 do 15 zahteva za kupovinu kuća na selu.

Podseća se da se novac dodeljuje po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2023. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis