Aktuelno

Ministarka prosvete: Pred Srbijom značajne infrastrukturne investicije u obrazovanju

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

16:33

Ministarka prosvete: Pred Srbijom značajne infrastrukturne investicije u obrazovanju
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas na Drugoj nacionalnoj konferenciji posvećenoj obrazovanju, da su u Srbiji napravljene značajne infrastrukturne investicije u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, ali i da mnogi projekti tek slede kako bi se ostvarili ciljevi iz plana "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027".

"Izdvajam projekat inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje – 23 rekonstruisana ili novoizgrađena vrtića sa 11.000 novih mesta za najmlađe. Investicija je 47 miliona evra, 53 osnovne i srednje škole - energetska efikasnost, Digitalna i Zelena agenda, investicija je 55 miliona evra. Visoko obrazovanje - Filum u Kragujevcu, Studentski dom u Nišu, kao investicija od oko 95 miliona za fakultete muzičkih, primenjih i likovnih umetnosti, Botaničku baštu i Elektrotehnički fakultet', rekla je Đukić Dejanović.

Završiće se pripreme i započeti izgradnja obrazovno - naučnih centara u Beloj Crkvi, Kniću, na Goliji, u Vranju i u Valjevu, rekla je ministar i podsetila da je predsednik Republike o infrastrukturnim investicijama vezanim za obrazovanje, govorio tokom predstavljanja plana “Skok u budućnost- Srbija EXPO 2027".

Ministarka je na konferenciji koja se organizuje na inicijativu kabineta predsednice Vlade Srbije, a posvećena je ključnom segmentu našeg društva - obrazovanju, naglasila da nadležni žele da grade takav obrazovni sistem koji odražava potrebe i vrednosti našeg društva.

Đukić Dejanović je najavila i početak realizacije projekta ZDRAVITAS koji porazumeva implementaciju informacionog sistema za praćenje fizičkog razvoja i motoričkih sposobnosti učenika od 3. razreda do kraja srednje škole.

"Jačanje kapaciteta za postupanje u kriznim situacijiama"

Naglasila je da će prošla godina ostati večno zabeležena kao izuzetno tužna i teška godina, godina u kojoj su nedužno stradala deca. 

Na svima je kako kaže, da se više ništa slično ne ponovi i da se zato u školama jačaju kapaciteti, znanja i veštine za postupanja u kriznim situacijama. 

"Važno je da preveniramo traumatične događaje i okolnosti, posebno sa aspekta očuvanja mentalnog zdravlja učenika, nastavnika, roditelja", rekla je Đukić Dejanović i dodala da su tokom 2023. veliki značaj dali jačanju vaspitne funkcije škola, kao i realizaciji ranije utvrđenog seta mera za bolju prevenciju i efikasnije reagovanje i postupanje u slučajevima nasilja u školama. 

Prema njenim rečima, izmenjena je legislativa sa svrhom da škole budu još podsticajnije sredine u kojima se još više stimuliše radoznalost, kreativnost, analitičko i kritičko razmišljanje, gaji poverenje, tolerancija i drugarstvo, podstiču zdravi životni stilovi.

Đukić Dejanović je govorila i o reafirmaciji vaspitne uloge škole koja se ostvaruje kroz različite aktivnosti. Dodala je da je između ostalog lista lista slobodnih školskih i vanškolskih aktivnosti proširena novim programima.

Navela je i da je 2.600 zaposlenih u školama prošlo obuke o kriznim intervencijama i sačinjen je i uručen prateći materijal za roditelje i nastavnike, a prosvetni savetnici Ministarstva se obučavaju da budu kontinuirana podrška školama u oblasti povećanja bezbednosti dece.

"Platforma 'Čuvam te' odraz je zajedničke brige i saradnje i alat koji nas jače povezuje i omogućava da efikasnije reagujemo'", rekla je ona i dodala da su počeli i projekti "Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo" i "Svako dete ima pravo da odrasta zdravo".

Kako je navela radi se i na razvijanju nacionalnog identiteta, kroz poštovanje i negovanje srpskog jezika, književnosti, tradicije, istorije i kulture. Na inicijativu predsednika države pripremaju se i nacionalne čitanke, koje će učenici početi da koriste naredne školske godine, rekla je ona.

Unapređena je sistemska podrške za razvoj punih potencijala učenika sa izuzetnim, odnosno posebnim sposobnostima - pokrenuta je i Platforma Takmičari generacije i nagađeno je 112 najboljih učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na raznim takmičenjima.

Podsetila je da je pokrenut i projekat Studentska kartica.

Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete imaju za cilj, kaže, bolji položaj prosvetnih radnika, svesni činjenice da su njihova stručnost i motivacija ključni za kvalitet obrazovanja.

Radna grupa za Nacrt zakona o finansiranju visokog obrazovanja

Prema njenim rečima, tokom 2023. godine, data je saglasnost za prijem u radni odnos u ustanovama obrazovanja za više od 3.000 prosvetnih radnika. Zapošljavanjem na neodređeno vreme u prosveti u okviru sedme faze posao je dobilo oko 20.000 ljudi.

Vlada je obrazovala Radnu grupu za izradu Nacrta zakona o finansiranju visokog obrazovanja, sa idejom standardizovanja regulisanja finansiranja visokoškolskih ustanova.

Prema njenim rečima, pažnja se posvećuje nedostajućim kadrovima u prosveti. 

 "Otvoreni dijalog između svih relevantnih aktera – učenika, studenata, nastavnika, profesora, roditelja, Vlade i privatnog sektora – je nužan, jer to je jedini put da dođemo do najboljih rešenja za unapređivanje obrazovanja', rekla je ona na konferenciji koja se održava na Savindan školsku slavu, a kojs je kako jе rekla premijer  Ana Brnabić prilika da sе prеdstavi ono što Vlada Srbijе žеli da vidi u obrazovnom sistеmu 'jеr u 21. vеku - vеku naukе, tеhnologijе, krеativnosti i stvaralašta bеz jakog obrazovanja nеma jakе zеmljе'.

Na konferenciji su govorili i ministri informisanja i tеlеkomunikacija Mihailo Jovanović, naukе, tеhnološkog razvoja i inovacija Jеlеna Bеgović, prеdstavnici Kancеlarijе za dualno obrazovanjе.
Predsednica Vlade Srbije izjavila je da je, uz dualno obrazovanje, među najvažnijim rezultatima ostvarenim tokom 2023. godine i to što je počelo strateško prepoznavanje i nagrađivanje osnovaca za izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima, kao i to što je uvedena Nacionalna plaforma "Čuvam te".

Komentari (0)

Srbija