Društvo

Đukić Dejanović uručila 32 Svetosavske nagrade pojedincima i institucijama

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

13:48

Đukić Dejanović uručila 32 Svetosavske nagrade pojedincima i institucijama
Đukić Dejanović uručila 32 Svetosavske nagrade pojedincima i institucijama - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović uručila je danas 32 Svetosavske nagrade pojedincima i institucijama za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja za 2023. godinu.

Đukić Dejanović je poručila dobitnicima da su njihova postignuća pokazala da dele zajednički cilj - da kvalitetno obrazovanje bude dostupno svima.

"Uverena sam da će vaša nastojanja i istrajavanja imati isti smisao i u budućnosti. Vlada Srbije posvećena je unapređenju kvaliteta i modernizaciji obrazovanja, što iziskuje kvalitetne uslove za rad i učenje, kao i desetine strukturnih projekata od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja", rekla je Đukić Dejanović.

Istakla je da zato obrazovanje zauzima posebno mesto u projektu "Skok u budućnost Srbija 2027" i izrazila uverenje da je to siguran put ka uspehu naše zemlje, ka društvu koje se kontinuirano razvija, praveći ravnotežu između savremenih tokova i naših tradicionalnih vrednosti, kao i bogatih istorijskih tekovina.    

Đukić Dejanović je navela da će dobitnici Svetosavskih priznanja biti predstavljeni i na Svetosavskoj akademiji, koja će večeras biti održana u Beogradu.

"Široj javnosti ćemo predstaviti značaj obrazovanja i vaspitanja, ukazaćemo na ogromnu ulogu prvog srpskog arhiepiskopa, velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Save", rekla je ministarka.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Svetosavske nagrade dodeljene su za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanja obrazovno-vaspitne prakse i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblastima obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Učenica osmog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Ćupriji Vasilisa Milojković jedna je od dobitnica priznanja, a ono joj je dodeljeno zbog osvojene nagrade iz prirodnih, društvenih nauka i umetnosti.

Ona ističe da je ova nagrada "kruna" njenog marljivog rada i truda.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Njen vršnjak, Marko Popović iz Subotice, koji je priznanje dobio zbog uspeha iz oblasti prirodnih i društvenih nauka poručio je svima da vežbaju, jer, kako je naveo, vežba pravi savršenstvo.

Nagradu je dobila i Osnovna Škola "Vasa Čarapić" iz Belog Potoka, a njen direktor Dragiša Drašković istakao je da je osnovni cilj njegovog tima da decu što više veže za školu i da im približi sadržaje koji su manje popularni na jedan zanimljiviji način, od dodatnih časova matematike, srpskog jezika, šaha, nauke, građanskog vaspitanja i svih segmenata na koje se odnosi vaspitni rad, a koji su možda manje zastupljeni u svakodnevnom programu.

"Ove godine smo obeležili 150 godina neprekidnog rada škole. Mi pokrivamo ceo avalski region, tri naselja - Beli potok, Kneževac i Zuce. Kolege sa kojima radim su vrlo posvećene i ovo je još jedan dokaz da se rad isplati", rekao je on.

"Vlada dodelila uvećane stipendije studentima pedagoških smerova"

Đukić Dejanović je danas takođe izjavila da je Vlada Srbije, u cilju povećanja stope brojnosti neophodnih kadrova u prosveti, dodelila uvećane stipendije studentima treće godine više od šest nastavničkih smerova.

Đukić Dejanović je, odgovarajući na pitanje novinara da li ministarstvo radi na utvrđivanju broja nastavnika koji nedostaje, rekla da su stipendije dodeljene studentima učiteljskih fakulteta, kao i nastavničkih smerova fizike, informatike, matematike, engleskog, nemačkog i srpskog jezika.

"Mislimo da je i to jedan od zadataka koji će biti rešen na način koji će dati brži povrat i bolji odgovor", rekla je ona.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Ministarka je pojasnila i da ovo nije problem samo Srbije, već da nastavnika za pomenute predmete manjka i školama u regionu.

Ona je prokomentarisala i platformu za spas obrazovanja u Srbiji rekavši da ministarstvo primedbe i sugestije svakog pojedinca uzima odgovorno.

 "Činimo sve da sve sugestije koje su nam pristigle prenesemo na način i u formi koja će biti prihvatljiva novoj vladi. Očigledno je da vlada koja je u tehničkom mandatu neće moći da da konkretne odgovore, ali sva pokrenuta pitanja će ih dobiti tokom nove vlade", pojasnila je Đukić Dejanović.

Komentari (0)

Srbija