Aktuelno

Svetosavska akademija u Beogradu: "Obrazovanje je prioritet države"

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

21:46

Svetosavska akademija u Beogradu: "Obrazovanje je prioritet države"
Svetosavska akademija u Beogradu: "Obrazovanje je prioritet države" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je večeras na Svetosavskoj akademiji u Beogradu da je obrazovanje prioritet države i da će nastaviti da radi na temeljima koje je postavio Sveti Sava. 

"Obrazovanje jeste i biće prioritet naše države. Cilj nam je da zdrave vrednosti budu okosnica obrazovnog sistema i vaspitnog rada sa učenicima, da razvijamo pozitivne ljudske vrednosti kod učenika i unapređujemo odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, solidarnosti, uvažavanju različitosti. Upravo iz tog razloga nastojimo da negujemo talente od osnovno-školskog uzrasta i da posebno ističemo učenike koji stvaraju izuzetne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima", rekla je premijerka.

Ona je dodala da upravo zbog toga država nastoji da veliki broj učenika koji su prepoznati da imaju izuzetne sposobnosti, redovno i kontinuirano prati i pomaže im da dostignu svoje maksimalne kapacitete.

"Nastavljamo sa još jačom podrškom prevencije nasilja, radom sa roditeljima, učenicima i nastavnicima, uz zajedničke snage svih nadležnih resora. Kroz platformu 'Čuvam te', ali i kroz direktnu komunikaciju želimo da pošaljemo poruku apsolutne nulte tolerancije za bilo kakav vid nasilja", naglasila je premijerka osvrnuvši se na majske tragedije koje su pogodile Srbiju.

Ona je dodala da je Sveti Sava sadio seme plemenitosti, čovekoljublja, rodoljublja i pravde.

"Razumljivo je zašto su tako čvrsti temelji naše države, naše vere, naše težnje ka boljem, naše potrebe da stvaramo dobre odnose sa svetom i u konačnom, naše želje da toliko uložimo u obrazovanje naše nacije i svakog našeg čoveka. Rastko, a u onom duhovnom, sudbinskom i večnom, nazvan Savom, jarko je želeo da njegova zemlja bude ujedinjena. Te je uspostavljanjem Srpske arhiepiskopije dodatno osnažio Srpsku državu, a u okviru nje svakako i prosvetu", rekla je Brnabić.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ona je dodala da je baš na današnji dan održana i druga godišnja konferencija o obrazovanju u Srbiji na kojoj se govorilo o tome šta je urađeno i šta treba uraditi dalje u obrazovanju.

Brnabić se još jednom osvrnula na 2023. godinu i tragedije koje su se dogodile.  

"Ovo veče bi, verovatno, sasvim drugačije izgledalo da iza nas nije 2023. godina. Nažalost, u našem vremenu, kao i u svim drugim vremenima do sada, u ratovima, prirodnim katastrofama, različitim nesrećama ovog sveta, stradaju nevini, stradaju deca. Večeras se, sa tugom i bolom, sećamo postradalih u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i selima oko Mladenovca, Duboni i Malom Orašju. Pominjemo ih sa nadom da se takva tragedija više nikada ne dogodi. Mislim da ih nećemo zaboraviti i svetosavskom verom da su sada tamo negde, u prostranstvima svetlosti, ljubavi i pravde, u zagrljaju Svetog Save", naglasila je premijerka. 

Ona je dodala da je protekla godina bila najtužnija i najpotresnija od svih koje pamtimo i da ne samo da ne bismo zaboravili tragediju, jer niko je nikada generacijama neće zaboraviti.

"Uvek će ostati kao neki ožiljak na duši ovoga naroda i ove zemlje. Ali da se ne bi ponovila, moramo još više negovati jedni druge razumevanje, toleranciju i da pružamo podršku i budemo otvoreni za razgovore. Konačno, svako ovde želi da nam svako dete bude zdravo i srećno. Zajedničkim radom, ja sam uverena, to možemo postići. Na dan Svetog Save uskliknimo s ljubavlju, poštovanjem i uvek zahvalni Svetom Savi", rekla je premijerka u svom obraćanju.

Đukić Dejanović:Na temeljima učenja Svetog Save čuvamo i gradimo naš identitet

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je večeras na Svetosavskoj akademiji da danas slavimo temelje srpskog obrazovanja, pisemnosti, tradicije i duhovnog idenititeta, i da na tim temeljima treba da gradimo budućnost za nove generacije.

Ona je naglasila da se danas prisećamo i nevino stradale dece u majskim tragedijama, koja više nikada ne sme da se dogodi i koja je zauvek promenila živote svih nas.

Đukić-Dejanović je rekla da joj je čast što može da poželi dobrodošlicu na tradicionalnu Svetosavsku akademiju Ministarstva prosvete i da svim prosvetnim radnicima, đacima i studentima, ali i celom srpskom narodu čestita školsku slavu Savindan.

"Savindan jeste dan koji nazivamo školskom slavom, danom kada obeležavamo školsku slavu, prosvetiteljstvo i pismenost, dižući na pijedestal obrazovanja i važnost obrazovanja dece i odraslih. Taj dan, 27. januar, za svakog od nas biće večno poseban, jer slavimo život i dela jednog posebnog čoveka, princa Rastka, našeg Svetog Save. Delatnost Svetog Save bila je od ogromnog značaja za srpsku državu i društvo na više polja", rekla je ministarka.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ona je dodala da je Sveti Sava jedna duhovna vertikala uspostavljanja i očuvanja srpskog nacionalnog i državnog identiteta koju je uspostavio i koja se održava sve do danas.

"Svojim prvim velikim delom koji je izveo sa svojim ocem Monahom Simeonom osnivanjem srpskog Svetogorskog manastira Hilandara, Srbi su postali zastupljeni u zemlji pravoslavnog monaštva, de su svoje manastire pored Grka već imali Bugari, Rusi. Negovim diplomatskim misijama pomogao je bratu Velikom Županu i kralju Stefanu Prvovenčanu da prebrodi mnoga iskušenja sa kojima se suočavao. Zahvaljujući svojoj diplomatskoj veštini i insistiranju cara Teodora Prvog, upravo Sava je postavljen za Prvog srpskog arhiepiskopa. Novoosnovana arhiepiskopija obuhvatila je teritoriju čitove srpske države, čime su se povezale teritorije sa različitim političkim tradicijama u jednu celinu", rekla je ministrka.

Sveti Sava dao ključni doprinos u utemeljenju obrazovnog rada u Srpskoj državi, rekla je ona i dodala da je bio i začetnik osamostaljivanja srpske književnosti sa njegovim žitijem Svetog Simeona i službom Svetom Simeonu.

Đukić Dejanović je dodala da je širenjem mreže episkopija i parohija svakako doprineo da crkva osnaži. Svestrana delatnost prvog srpskog arhiepiskopa Svetog Save bitno je odredila dalje u istoriju srpskog naroda.

Ona je dodala da se danas prosvetni radnici na temeljima Svetog Save rade i u vremenu raznih iskušenja svojim veštinama i ljubavlju bore se da svako dete ostvari svoje pravovremeno obrazovanje, da se njima istraže talente, potrebe i želje i iste podhrane.

"Obrazovanje jeste ono najvažnije što može da se da detetu. Znanjem ono može osvojiti svet, prevazići izazove i ostvariti ličnu sreću. Ali danas više ne možemo govoriti o obrazovanju kao samo jednoj jedinici uspeha. Ono je u neraskidivoj vezi trojstva potrebno za srećno i zdravo dete, nastavnik dete porodica. Zato je danas, možda više nego pre, potrebno naglasiti vaspitnu ulogu i porodice i škole. Vaspitanjem se prenose najbolje vrednosti nekog društva i ono mora da počiva na afirmaciji mira, čovečnosti, ljudskosti", rekla je Đukić-Dejanović.

Tradicija i progres su dva suštinska elementa ljudske kulture, dodala je ministrka i rekla da bez svetosavske tradicije i kosovskog zaveta, a iz novijeg vremena i antifašizma, ne bi bilo ni našeg narodnog identiteta. Dete se, kako je naglasila, obrazovanjem priprema da se kada dovoljno stasa izbori za svoje mesto pod suncem.

''Vaspitanje je uslov ne samo kvalitetnog obrazovanja, već i izgradnja stabilnog i zrelog čoveka i zato ga nikako ne treba zanemarivati, već je naprotiv kroz vaspitnu funkciju afirmisati vrednosti zajednice, što je u suštini proces socijalizacije", naglasila je ministarka.

Ona je istakla da je važno da nikad ne zaboravimo da težimo da budemo bolji, zbog budućih generacija, ali i zbog nas samih.

"Godina 2023. ostavila je neizbrisiv bol večno prisutan u svakom od nas. Svakog dana koji zaslužujemo da doživimo, svakim udahom koji zaslužujemo da osetimo, da se nazovemo živim, moramo se truditi da svakim našim postupkom se tragedije više nikada i nigde ne dese", rekla je ministarka.

Porfirije: U rukama Svetog Save kompas našeg naroda

Patrijarh Porfirije rekao je večeras  da je u rukama Svetog Save kompas našeg naroda za budućnost i da moramo da nastavimo da čuvamo veru i tradiciju i sećanje na Svetog Savu za sledeće generacije. 

Patrijarh je rekao da je Sveti Sava bio čovek pravoslavnog istoka, istinski monah, otac monaštva, rukovoditelj i predvodnik naroda.

"Sava je doživeo i znao, pa i nama potomcima predao, da bez žive i delatne vere u Hrista, bez vrlinskog života, bez preobraženja koji donosi pokajanje, bez podviga i molitve, nema ni istinskog poznanja Boga, ni istinskog poznanja sebe, a takođe da bez mira sa Bogom i sobom, nema mira ni sa bližnjima", rekao je on. 

Istakao je da je Sveti Sava bio predan veri i Bogu da je zbog toga postao i svetitelj, čiji je zadatak bio da voli ljude, preobražava i prosvećuje, da obnavlja, unapređuje, ali i da teši kada je potrebno. 

On je rekao da Sveti Sava, nije običan čovek već svetitelj Božji i svedok Hristov i kao takav duhovni otac našega roda.

"Zbog toga je svetlošću Hristovom bio prosvećen da vidi mnogo dalje od burnih i nepredvidivih godina u kojima je on živeo, da vidi vreme koje je nama danas povereno, ne manje burno i teškovno, i da nas pripremi za njega", rekao je on. 

On je rekao da danas naš narod, kako je istakao ubira polodove rada i učenja Svetog Save.  

"Svaki Savin dan za naš narod jeste smotra našeg narodnog lika, skener i rengen našeg narodnog zdravlja i usmerenja. Skoro da nema oblasti, skoro da nema organa i udova našeg narodnog bića, a da ga Sava nije negovao, lečio, obnavljao i unapređivao. U Savinim rukama je naš kompas i naš orijentir, na Savinim plećima je temelj duše ovog naroda", rekao je patrijarh. 

Komentari (0)

Srbija