Aktuelno

Ustavni sud utvrdio da je neustavno isključenje javnosti sa suđenja po dva osnova

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2021

-

16:30

Ustavni sud utvrdio da je neustavno isključenje javnosti sa suđenja po dva osnova
Ustavni sud utvrdio da je neustavno isključenje javnosti sa suđenja po dva osnova - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Srbije utvrdio je da nisu ustavne pojedine odredbe Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) koje se tiču isključenja javnosti sa suđenja (glavnog pretresa).


U pitanju je tačka 5. iz člana 363. ZKP-a koja predviđa da sud javnost sa suđenja (glavnog pretresa) može isključiti radi zaštite "drugih opravdanih interesa u demokratskom društvu".

Od donošenja Zakonika ova tačka je u stručnoj javnosti izazivala polemike, jer je davala velika diskreciona ovlašćenja sudu prilikom odlučivanja o isključenju javnosti, mada, koliko je poznato, kako prenosi Tanjug, nije nikada primenjena.

Da nije u saglasnosti sa Ustavom, Ustavni sud je utvrdio i za ceo član 366. ZKP, koji se tiče posebnog slučaja za isključenje javnosti.

Član 366. glasi: "Javni tužilac može predložiti sudu da se javnost isključi sa glavnog pretresa prilikom ispitivanja okrivljenog saradnika ili osuđenog saradnika".

Pre donošenja odluke o predlogu javnog tužioca, predsednik veća će zatražiti od optuženog i njegovog branioca da se izjasne o predlogu za isključenje javnosti".

Ustavni sud je utvrdio "da odredbe člana 363. tačka 5 i člana 366. Zakonika o krivičnom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 72/11, 101/11, 121/12, 32/13, 45/13, 55/14 i 35/19), nisu u saglasnosti sa Ustavom. (predmet IUz-96/2015)", objavljeno je na sajtu ovog suda.

Pravilo je da su suđenja javna, a da se javnost može isključiti samo kada je to propisano zakonom.

To znači da sud može od početka do kraja suđenja da "po službenoj dužnosti ili na predlog stranke ili branioca, ali uvek nakon njihovog izjašnjenja, isključi javnost za ceo glavni pretres ili za jedan njegov deo, ako je to potrebno radi zaštite: 1. interesa nacionalne bezbednosti, 2. javnog reda i morala, 3. interesa maloletnika i 4. privatnosti učesnika u postupku.

Komentari (0)

Srbija