Aktuelno

Radenković: Tokom praznika otkriveno ukupno 19.067 saobraćajnih prekršaja

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

10:54

Radenković: Tokom praznika otkriveno ukupno 19.067 saobraćajnih prekršaja
Radenković: Tokom praznika otkriveno ukupno 19.067 saobraćajnih prekršaja - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Tokom proteklog parznika saobraćajna policija sprovela je mere pojačane kontrole saobraćaja na putevima Srbije tokom kojih je otkriveno ukupno 19.067 saobraćajnih prekršaja, izjavio je major Aleksandar Radenković, ispred Uprave saobraćajne policije MUP-a.

On je za Tanjug kazao da je u periodu od 14. do 18. februara, saobraćajna policija sankcionisala 10.921 prekršaja prekoračenja brzine, 1.066 prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 212 lica je zadržano na trežnjenju, a 78 vozača je isključeno iz saobraćaja jer su vozili pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Zbog nekorišćenja pojasa, kako je dodao Radenković, tokom pet prazničnih dana u kontroli saobraćaja sankcionisano je i 2.219 prekršaja zbog nekorišćenja pojasa i 208 zbog nepropisnog preticanja.

"Policija je tokom prethodna pet dana sprovodila mere povećane kontrole saobraćaja kako bi stanje bezbednosti na putevima bilo što povoljnije i u ime Uprave saobraćanja policije zahvalim kolegama koji su i tokom praznika dale svoj maksimum kako bi nam putevi bili što bezbedniji", rekao je on.

Radenković je naglasio i da se u periodu od 14. do 18. februara  na putevima Srbije dogodilo ukupno 291 saobraćajnih nezgoda u kojima je su tri lica izgubila život, dok je ukupno povređenih bilo 155.

"U poređenju sa istim periodom prošle godine, vidimo da je stanje bezbednosti u saobraćaju tokom proteklih pet dana, bilo daleko povoljnije, ali nikako ne možemo biti zadovoljni zbog činjenice da su tri lica izgubila život tokom praznika", rekao je on.

Radenković je precizirao da se najveći broj saobraćajnih nezgoda u proteklih pet dana dogodilo 14. februara - 66 i kada su poginule dve osobe dok je 29 ukupno bilo povređenih od kojih 23 lakše, a šestoro teže.

Prema njegovim rečima, u četvrtak 15. februara zabeleženo je 46 nezgoda i 24 ukupno povređenih, u petak 16. februara je bilo 56 nezgoda i 25 povređenih, dok je u subotu bilo 62 nezgode u kojima je jedno lice izgubilo život, a 36 povređeno.

"U nedelju 18. februara bilo je 61 saobraćajna nezgoda u kojima je ukupno povređena 41 osoba, pet teško i 36 lakše", rekao je major.

Radenković je naglasio i da će pripadnici saobraćajne policije MUP od danas pa do nedelje 25. februara, sprovoditi međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i teretnih vozila.

Prema njegovim rečima, ova akcija će se istovremeno sprovoditi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope) i saobraćajna policija će patrole prvenstveno usmeravati na puteve sa najintenzivnijim saobraćajem autobusa i teretnih vozila.

"Ovo je jako bitna akcija imajući u vidu da nezgode u kojima učestvuju autobusi i teretna vozila uglavnom rezultiraju najtežim posledicama", naglasio je Radenković.

On je podsetio i da je tokom ovakvih akcija prošle godine sankcionisano oko 7.000 prekršaja koje je napravilo oko 6.000 teretnih vozila i oko 1.000 autobusa.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija