Aktuelno

Pronađen nož u rancu đaka u Ribnikaru: Reagovao školski policajac

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/02/2024

-

12:37

Pronađen nož u rancu đaka u Ribnikaru: Reagovao školski policajac
Pronađen nož u rancu đaka u Ribnikaru: Reagovao školski policajac - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Učeni osmog razreda u OŠ "Vladislav Ribnikar" doneo je danas u rancu nož u školu. Reagovao je školski policajac i oduzeo mu nož, potvrdila je za Euronews Srbija majka jednog učenika koji ide u tu školu.

"Neki učenici su se vratili kući, drugi su nastavili sa nastavom. Moje dete ide popodne u školu. Nismo dobili informaciju od razrednog starešine da neće biti nastave", priča majka.

O incidentu u Ribnikaru se oglasio i MUP.

"Nakon što je danas oko 10.35 časova školskom policajcu Osnovne škole "Vladislav Ribnikar“ u Beogradu prijavljeno da učenik osmog razreda ima nož u rancu, isti učenik je odmah pronađen i doveden kod direktora navedene škole. Za nož koji je pronađen u njegovom rancu, učenik je rekao da nije njegov", navedeno je u saopštenju MUP-a.

Dodaju da niko nije povređen, niti je učenik nekom pretio.

"Svi učenici OŠ Vladislav Ribnikar su bezbedni. Dalji rad je u toku", navode.

Ministarstvo unutrašnjih poslova poručuje da je prisustvo školskog policajca u školama i saradnja sa učenicima i zaposlenima u školama ključna u sprečavanju eventualnih incidenata i zaštiti bezbednosti učenika.

Đukić Dejanović:Nema opasnosti za učenike u Ribnikaru, svi brzo reagovali

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, nakon što je posetila Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar", da su svi učenici te škole bezbedni i da su školski policajac i đaci koji su primetili nož u rancu jednog učenika, kao i direktor, brzo reagovali.

Institucije na raspolaganju deci i roditeljima

Iz škole su se obratili roditeljima saopštenjem u kojem su naveli da ih je današanja situacija sve uznemirila.

"Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja postupa po propisanim procedurama, uključujući aktivaciju hitnih mera koje organizuju nadležne institucije – Ministarstvo prosvete, Institut za mentalno zdravlje, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Centar za socijalni rad, Društvo psihologa Srbije", navedeli su u saopštenju i dodali da je škola u kontaktu s Ministarstvom prosvete. 

"Sve navedene institucije kao i naša stručna služba stoje vam na raspolaganju ukoliko je vama i vašem detetu potrebna podrška", dodaje se. 

Ističe se i da je, ukoliko primete da je detetu potrebna pomoć, roditelji mogu da se jave u sledeće institucije: Institut za mentalno zdravlje, KBC "DR Dragiše Mišović'', Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu (koja je dežurna 24 sata ovog vikenda).

"Savesno i brzo reagovanje i saradnja učenika, zaposlenih, direktora i školskog policajaca su ključni za ovakve situacije. U cilju osiguranja bezbednosti, uprava škola je obavestila roditelje učenika i učenica o događaju i preduzela mere za osiguranje bezbednosti", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da policija vodi istragu, a da će škola u okviru svojih nadležnosti sprovesti propisane mere u odnosu na sve učenike "Ribnikara" koje je ova situacija dodatno uznemirila i kojima je, kako je navela, potrebna podrška da prevaziđu osećaj nesigurnosti, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministarka je naglasila da ova situacija i način na koji su reagovali učenici i školski policajac, pokazuje koliko je važna preventiva, edukacija o zaštiti od nasilja i koliko su važna jasna pravila postupanja u ovakvim situacijama i dodala da se nastava u popodnevnoj smeni uobičajeno realizuje. Na pitanje novinara da li su učenici napustili nastavu, ministarka je odgovorila da velika većina nije, te da nisu ni bili svesni šta se dogodilo.

"Radimo na tome da škola normalno nastavi da radi", rekla je Đukić Dejanović.

Komentari (0)

Srbija