Aktuelno

Požari na više lokacija u Srbiji - vatrogasci angažovani na Zlatiboru, Tari i Murtenici

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Rina/Tanjug/RTS

05/08/2021

-

19:02 >> 20:48

Požari na više lokacija u Srbiji - vatrogasci angažovani na Zlatiboru, Tari i Murtenici
Požari na više lokacija u Srbiji - vatrogasci angažovani na Zlatiboru, Tari i Murtenici - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Vatrogasci u Srbiji angažovani su trenutno na gašenju šumskih požara na Tari, Zlatiboru i Murtenici.

U Zaovinama na Tari je vatrena stihija zahvatila preko 30 hekara četirarske šume, a postoji opasnost da se plamen propiri i na obližnje kuće. Takođe, helikopteri i Vojska Srbije uveliko gase požar na planini Murtenici u opštini Nova Varoš, a i deo Zlatibora je takođe u plamenu - više desetina vatrogasaca, spasilaca od jutros se bori sa požarom nadomak Čajetine.

U gašenju požara na Tari učestvuje više od 20 vatrogasaca, ali pomažu i meštani, javlja Rina.

"Na nekoliko mesta može se videti otvoren plamen, a na ostalima vatra tinja. U gašenje je uključeno preko 20 vatrogasaca, radnika Nacionalnog parka Tara, ali i meštani. Situacija nije nimalo naivna. Postoji mogućnost da se proširi i do ovližnjih kuća", rekao je Miloš Ševrtović iz Zaovina.

RINA

 

Do sada je već izgoreo jedan zidani objekat koji nije bio naseljen kao i trafostanica EPS-a što je uslovilo prekid snabdevanja električnom energijom za oko 400 potrošača.

"Dva dana nemamo struju, snalazimo se kako moramo. Nema ni signala na većini mobilnih operatera. Slabiji dim smo u šumi primetili i pre nekih sedam dana, ali danas je situacija kulminirala. Visoke temperature su najveća pretnja", kaže Ševrtović.

Još nije u potpunosti loklalizovan ni požar na Tari sa bosanske strane, gde ponovo gori vrh Veliki stolac, koji je najveće prirodno stanište endemske vrste Pančićeve omorike.

Požari i na Zlatiboru

Više desetina vatrogasaca, spasilaca, radnika čajetinskog komunalnog preduzeća, dobrovoljnih vatrogasnih društava i meštana, od jutros se bori sa požarom nadomak Čajetine, javlja RTS.

Uz četiri građevinske mašine, više prokopanih puteva, požar na Zlatiborskoj Gradini je pod kontrolom, ali izuzetno jak vetar, vatrogascima neprekidno otežava posao"

"Usled dejstva jakog vetra imamo više požara, tako da su sve ekipe na terenu. Sektor za vanredne situacije je uputio dodatne snage. Nema ugroženog stanovništva, nema ugroženih kuća, nema povređenih lica," naveo je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić.

Požar i na planini Murtenici u opštini Nova Varoš

I u opštini Nova Varoš opsadno stanje. Helikopteri Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije angažovani su danas na gašenju požara na planini Murtenici u opštini Nova Varoš, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Požar gase tri helikoptera Vojske Srbije tipa Mi-8 i Mi-17, koji koriste vedra kapaciteta 2.000, odnosno 3.500 litara vode.

Ministarstvo odbrane

 

Vremenski uslovi su nepovoljni, ali pripadnici Vojske Srbije ulažu maksimalne napore kako bi se požar stavio pod kontrolu, navodi se u saopštenju.

''Gasili smo požare na Pasuljanskim livadama, potom smo preko Kraljeva natankovali helikoptere i stigli na Murtenicu. Vodu zahvatamo na Kokinom Brodu, jedan zahvat je oko tri i po tone i na taj način pokušavamo da stanemo na kraj vatrenoj stihiji'', rekao je kapetan Nikola Dimitrijević.

On je dodao da je uspešno suzbijena vatra koja je išla ka Radarskom centru.

Na licu mesta se nalaze i vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova koje sa pripadnicima Vojske Srbije pokušavaju da zaustave širenje vatre.

Pre desetak dana gorelo je 150 hektara šume na Murtenici u selu Negbine.

Komentari (0)

Srbija