Aktuelno

Gašić: Dvojica osumnjičena da su Danku Ilić udarili automobilom, a potom bacili njeno telo na deponiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2024

-

15:05

Gašić: Dvojica osumnjičena da su Danku Ilić udarili automobilom, a potom bacili njeno telo na deponiju
Euronews Srbija/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews Srbija/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da je danas jako tužan dan za Srbiju jer je potraga za Dankom Ilić tragično završena, te izrazio saučešće porodici devojčice. 

"Pripadnici MUP-a su nakon desetodevne opsežne akcije i detaljne potrage uhapsili S. J. i D. D, obojica 1974. godište, zaposlene u JKP Vodovod Bor, osumnjičene da su 26. marta automobilom udarili i ubili dvogodišnju Danku i bacili telo na deponiju", rekao je Gašić.

Kako je rekao, oni su priznali zločin i detaljno opisali kako su ga počinili.

"Prema svim informacijama sa kojima raspolažemo, izneću vam retrospektivu celog događaja. Majka Ivana Ilić je sa decom u kuću došla u 13.10. Deca su se igrala u dvorištu, a ona ih je za to vreme fotografisala. U 13.32 šalje sliku mužu", naveo je Gašić. 

Kako je naveo, majka je otišla do kola da uzme vodu, a onda uvidela da Danke nema. U 13.41 je pozvala muža, dok je policija stigla već u 13.59.

"Mi smo od izlaska iz stana majke Ivane Ilić pratili forenzikom telefona njeno kretanje od Bora do Banjskog Polja pritom upoređujući sva moguća lica koja su prolazila tom trasom, proveravali i kada su nastale fotografije - jer su nam to bili bitni činioci za dobijanje informacija koliko je vremenski dete bilo van vidokruga majke", rekao je Gašić.

Euronews Srbija/Slaven Dimitrić

 

"Moguće da je telo prebačeno"

Gašić kaže imaju saznanja da se jedan od osumnjičenih vratio 28. marta na deponiju i da je prebacio telo na drugu lokaciju. "Ne verujemo im jer jedan na drugog prebacuju krivicu", dodao je.

Opširnije o tome u posebnoj vesti.

"Od 13.45 do 13.52 Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica. Majka je oko 13.50, tražeći dete videla beli auto i muško lice koje je stajalo pored njega za koje se kasnije ispostavilo da je Fijat Panda u kojem su bili osumnjičeni. Prema iskazu jednog od njih, oni su bili na radnom zadatku u Banjskom Polju gde je trebalo da provere šahtu i gde su stigli u 13.20. Kretanje vozila zabeleženo je na kameri u ulici Radomira Putnika, a potom i da se zaustavilo kod kapije kuće u 13.50 što se poklapa sa nestankom male Danke. U vozilu su bili S.J. i D.D, a ispred kapije su bili dva i po minuta. Prema izjavama osumnjičenih tu su stali zbog potrebe za toaletom, da bi devojčicu udarili tek pošto su krenuli, odnosno 30 do 40 metara od kapije kuće. Automobilom je upravljavao D.D, dok je S.J. koji je bio na mestu suvozača izašao i ubacio telo devojčice u auto, preko alata", naveo je Gašić.

Kako je dalje naveo Gašić, tokom vožnje dvojica osumnjičenih su se dogovorili da telo deteta negde bace, a usput ih je u 13.57 časova zaustavio otac devojčice koji ih je pitao da li su je videli na šta su odgovorili negativno. 

"U 14 sati zaputili su se Starobanskim putem, a prilikom dolaska na deponiju, na kojoj su se zadržali minut i po, S.J. je uzeo dete i bacio ga na bedem na kom je bila gomila smeća, dok je D.D. bio pored auta pazeći da neko ne naiđe. Nakon toga su se vratili u firmu, ostavili vozilo, a o hladnokrvnosti i monstruoznosti ubica devojčice, svedoči činjenica da je S.J. istog dana otišao u potragu po pozivu direktora otišao u Banjsko Polje svestan da ju je hladnokrvno usmrtio", naveo je dalje Gašić.

Kako je rekao Gašić, tog dana su sa privatnih kuća skinute kamere sa deset lokacija.

"Jednu smo čak čekali jer je vlasnik u SAD, a baš ta nam je najvše pomogla. Sva njihova kretanja su zabeležena. Tog dana na teritoriju Banjskog Polja je ušlo 17 vozila, od kojih su dva izašla van teritorije Banjskog Polja do dolaska policije, postavljanja punktova i zaprečavanja svih tih putnih pravaca. To je bitno zato što nam je, gledajući njihovo kretanje, bilo simptomatično da su 150 metara otkako su se zaustavili u dvorištu gde je bila Ivana Ilić sa decom, prešli za pet i po minuta, kao što imamo jasno zabeležno koliko su bili na deponiji", rekao je Gašić. 

Euronews Srbija/Slaven Dimitrić

 

Dodaje da policija nastavlja intenzivan rad i pretražuje se teren u cilju pronalaska tela devojčice.

"Videli ste taj teren, helikopteri su sve pretražili pet puta u krugu od 10 kilometara. Svaku kuću u Banjskom Polju su naši operativci obišli, u svaki podrum ušli, u svaki šaht pogledali jer je istraga krenula u tri pravca - nismo mogli da isključimo otmicu, trgovinu ljudima, da je dete neko ko je prolazio tim pravcem udario i stavio u svoja kola, ali smo se nadali da je dete živo. Razgovarali smo više puta sa majkom, ona je dala početne inpute... Da li nam je bilo čudno da se posle tri godine pojavi gde je nekada živela u neurednom dvorištu - jeste, ali naravno početne informacije smo morali da dobijemo od nje da bismo mogli da nastavimo istragu", rekao je on.

Kako je dodao, urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja. 

"Čuli ste da se osumnjičeni tog dana priključio potrazi bez imalo empatije i griže savesti i proveo je neko vreme na toj teritoriji zajedno sa svim ostalima. U potrazi su korišćena sva raspoloživa tehnička sredstva - dronovi sa termovizijama i bez nje, helikopteri, policijski psi tragači, pregledano 200 kuća, isto toliko stanova, više od 400 vozila, dobijeno obaveštenja od više desetina osoba, pregledano više od 10 kamera, poligrafski testirano 15 osoba, na dan nestanka locirano 42.000 telefona na baznoj stanici u Boru", rekao je Gašić.

On je istakao da je zahvaljujući sistemu "Pronađi me" dobijeno stotine hiljada poruka i poziva, kao i dojava da je dete viđeno na benzinskoj stanici u Bratislavi.

"Odmah smo kontaktirali tamošnju policiju i proverili verodostojnost navoda. Podsetiću da smo drugog dana istrage priveli i pripadnika MUP-a iz Bora, pripadnika OKP-a Bor koji je i u ranijem periodu iznosio medijima informacije vezane za neke druge predmete, i sada je ponovo bio u kontaktu sa novinarima i advokatima. Trudili smo se da ne ugrozimo samu istragu, da vama novinarima bude omogućen pristup, ali da ne ugrozimo samo mesto događaja. Ostalo ne mogu da vam kažem", naveo je Gašić.

Kako kaže, poruke se šalju u internoj mreži kojoj pristup ima veliki broj načelnika policijskih uprava širom Srbije, te ne želi ni da veruje, ali ni da kaže da je neko od kolega zloupotrebio položaj i davao medijima informacije.

"Poruka o hapšenju je stigla u 08:02. Dakle, obaveza je načelnika PU kada izvrši hapšenje i kada krenu u policijsku jedinicu, da to pošalje na zajedničku mrežu", zaključio je Gašić.

Podsetimo, Danka Ilić je nestala 26. marta u Banjskom Polju kod Bora. Deset dana je trajala potraga na terenu dok policija nije saopštila da su uhapšena dva lica zbog sumnje da su ubili dete. 

Nakon što je prijavljen nestanak devojčice, prvi put je u Srbiji aktiviran sistem "Pronađi me" za hitno obaveštavanje javnosti.

Policija je brzo reagovala i izašla na teren, a odmah su se angažovali i vatrogasci-spasioci, građani Bora, Gorska služba spasavanja. Otpočela je intenzivna pretraga terena oko mesta nestanka i šire okoline.

Pretraživalo se i iz vazduha jer su angažovani helikopteri i dronovi sa termovizjskim kamerama. Angažovani su i psi tragači. Iz Gorske službe spasavanja su naveli da su u potragu bili uključeni svi resursi, uz napomenu da je reč o nezgodnom terenu. Inače, u danima nakon nestanka devojčice padala je kiša, što je dodatno otežavalo posao spasiocima.

U Banjskom Polju su prethodnih dana bili i specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oni su detaljno pretražili tunel, podzemne kanale i šahte ukupne dužine oko 4,5 kilometara, u rejonu Banjskog Polja do grada Bora i tom prilikom nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazali na to da se dvogodišnja Danka Ilić tu nalazila.

Polciijske patrole su sve vreme dežurale u dvorištu gde je prijavljen nestanak devojčice, a helikopteri su opet više navrata preletali područje.

U Boru je uhapšen policijac zbog sumnje da je odavao detalje istrage o nestaloj devočici. Istraga je proširena i u inostranstvu, a Međunarodna policijska organizacija Interpol raspisala je žutu poternicu zbog nestanka Danke Ilić. Žuta poternica se raspisuje u slučaju potrage za nestalim licima ili zarad identifikovanja osobe koja ne može da se samoidentifikuje.

Komentari (0)

Srbija