Aktuelno

Kazne i do milion dinara: Sektor za vanredne situacije apeluje da građani poštuju Zakon o zaštiti od požara

Komentari

Autor: Tanjug

06/04/2024

-

11:55

Kazne i do milion dinara: Sektor za vanredne situacije apeluje da građani poštuju Zakon o zaštiti od požara
Kazne i do milion dinara: Sektor za vanredne situacije apeluje da građani poštuju Zakon o zaštiti od požara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog predstojećeg perioda toplog i suvog vremena pogodnog za nastanak i brzo širenje požara na otvorenom prostoru, apelovao je na građane da budu odgovorni i poštuju odredbe Zakona o zaštiti od požara, kao i da, ukoliko primete požar, odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Sektor za vanredne situacije podseća da je Zakon o zaštiti od požara jasan i precizan i zabranjuje spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, kao i biljnih ostataka strnih useva i smeća.

"Istim zakonom zabranjeno je i loženje vatre u šumskom kompleksu, kao i na udaljenosti 200 metara od ruba šume", izjavio je Miloš Milenković, pomoćnik načelnika Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije.

Istakao je da će pravna lica koja spaljuju strne useve, biljne ostatke i smeće na otvorenom prostoru biti kažnjena u iznosu od 300.000 do milion dinara, a fizička lica koja ne poštuju iste odredbe ovog zakona buće kažnjena u iznosu od 10.000 dinara.

"Takođe, fizička lica koja ne poštuju odredbe zabrane spaljivanja u okviru šumskog kompleksa i na udaljenosti 200 metara od ruba šume, kazniće se u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara", precizirao je Milenković.

Naveo je da će Sektor za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa drugim pripadnicima MUP, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija