Aktuelno

Policija apelovala na građane: Ne palite strnjiku i nisko rastinje

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

12:33

Policija apelovala na građane: Ne palite strnjiku i nisko rastinje
Policija apelovala na građane: Ne palite strnjiku i nisko rastinje - Copyright Tanjug/AP/SDIS 33

veličina teksta

Aa Aa

Iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutršnjih poslova (MUP), apelovali su na građane da poštuju zakon i budu oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, jer period toplog i suvog vremena pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru. 

U saopštenju Sektora za vanredne situacije su naveli da ukoliko građani primete požar odmah o tome obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Podsetili su da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne, koje za fizička lica kreću od 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Iz Sektora za vanredne situacije su istakli da će u narednom periodu zajedno sa drugim linijama rada MUP-a, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.

Kada je reč o požarima u građevinskim objektima, neki od najčešćih uzroka njihovog nastanka su neispravne ili preopterećene električne instalacije, neispravni električni uređaji ili ostavljanje uključenih električnih uređaja bez nadzora.

Kako bi se preventivno delovalo, iz Sektora za vanredne situacije su apelovali na građane da prilikom napuštanja stambenih objekata obavezno provere da li su isključili električne uređaje, kao i da provere ispravnost ložišta i očiste dimovodne kanale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija